Jungiaans instituut

Docenten

prof. dr. Ko Achterberg RA

Lid van de WAR

Het leven is een zoektocht naar kennis. In volle nieuwsgierigheid heb ik mij gestort op universitaire en postuniversitaire opleidingen en daarna op het doen van onderzoek wat leidde tot een dissertatie en een hoogleraarschap Bestuurlijke Informatiekunde aan de Vrije Universiteit. Zoals iedereen voorspoed kent, hebben “dingen” meegezeten maar ook heb ik vervreemding en eenzaamheid ervaren. Toen, na weer iets wat me ogenschijnlijk overkwam ben ik me gaan afvragen hoe de werkelijkheid in elkaar steekt en welke principes aan de basis liggen van wat er in mijn leven gebeurt en hoe daar mee om te gaan. Dat leidde tot een nieuw soort zoektocht. Een zoektocht naar innerlijke groei die aan intellectuele ontwikkeling, aan begripsmatig werken voorbijgaat en door de ervaring heen naar fundamentele ontwikkelingen in het “Zijn” leidt. Het is een proces van, intussen, meer dan 20 jaar. Net als in het doen van wetenschappelijk onderzoek blijft het een continu proces van leren, van hard werken, tijd nemen, vallen en opstaan en doorgaan en geduld hebben. Het weten van, de ervaringen met het aangaan van zo’n proces wil ik delen. Vanuit een besef dat een deelervaring van de alomvattendheid van het universum nooit zou mogen leiden tot een verabsolutering en generalisering van een individuele waarheid.

Ingrid Baart MDaT

Ingrid Baart heeft een Master in Dance Therapy en is gespecialiseerd in Authentic Movement (Actieve Imaginatie in beweging). Haar specialisatie en Jungiaanse studies heeft ze gevolgd bij o.a. Jungian analyst Tina Stromsted, Ph.D., USA en prof. Helen Payne, UK. Als leertherapeut en supervisor is zij verbonden aan de Dans- en Bewegingstherapie opleiding Agape in België en ze is facilitator van vele bijscholingen en retraites Authentic Movement in binnen- en buitenland. Vanuit haar eigen praktijk in Deventer begeleidt zij anderen als danstherapeut en body-soul worker; een ambachtsvrouw en gids voor lichaam en ziel. Haar ervaring als dans- en yogadocent en het werken met dromen, visuele kunst en oosterse filosofie vormen hierbij een integraal onderdeel.

Maarten Belgers MD

Maarten is werkzaam bij IrisZorg als verslavingsarts. Daarnaast is hij als (hoofd)docent verbonden aan de opleiding voor verslavingsartsen in Nederland (MiAM), de landelijke opleiding verslavingspsychiatrie, de opleiding verpleegkundig specialist bij de HAN en de opleidingen tot GZ-psycholoog en Klinisch psycholoog bij RINO Zuid. Als promovendus is hij bij het NISPA aangesteld, zijn promotie richt zich op transcraniële magnetische stimulatie bij de behandeling van alcoholafhankelijkheid. Hij is bestuurslid van de Vereniging Verslavingsgeneeskunde Nederland.

dr. T. van den Berk

Tjeu van den Berk (1938) studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Hij promoveerde op een proefschrift over de Duitse theoloog Bonhoeffer en werkte tot voor kort aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Van hem verschenen bij Meinema: "Mystagogie. Inwijding in het symbolisch bewustzijn" (4e druk); "Het mysterie van de hersenstam. Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit" (3e druk); "Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie" (5e druk).

Willem Blokland

Willem Blokland (1958) is humanistisch raadsman in het UMC Utrecht. Daar is hij al lange tijd verbonden aan een aantal klinische en poliklinische afdelingen binnen het Cancer Center UMC Utrecht. Ook verzorgt hij colleges en lessen voor verpleegkundigen, studenten geneeskunde, artsen in opleidingen en medisch specialisten over thema’s als ‘Existentiële Coping & Transformatieve Dynamiek’ en ‘Verlies & Rouw’. Naast zijn werk in het UMC Utrecht heeft hij een eigen praktijk ‘Onder de Appelboom – begeleiding en scholing bij levensoriëntatie’ in Amersfoort. In 2005 studeerde hij af als Jungiaans Filosofisch Therapeut bij het Jungiaans Instituut in Nijmegen op het onderwerp: ‘Tegenvoeters & Evenknie. Over het mannelijk verlangen naar een vriend’.

Sandra Duvnjak MSc

Na mijn commerciële opleiding heb ik voor diverse bedrijven ruim 15 jaar de wereld rondgereisd als internationaal sales professional. Gedurende mijn carrière raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de psychologie en de dynamiek van het bedrijfsproces. Psychologisch georiënteerde trainingen en opleidingen waren voortdurend een onderdeel van mijn persoonlijk ontwikkeling. In 2018 ben ik afgestudeerd als Analytisch Therapeut op het Jungiaans Instituut. Mijn Master of Science behaalde ik in 2019 met het scriptie onderzoek ‘De relevantie van pre- en perinatale ervaringen om tot geestelijke volwassenheid te komen’. Het onderzoek leidde tot een diepe interesse in de pre- en perinatale psychologie, wat zich tot op heden heeft voortgezet in voortdurend wetenschappelijk onderzoek en aanvullende projecten. Ook is de pre- en perinatale therapie als specifiek onderdeel in mijn praktijk geïntrigeerd. De analytische therapeut krijgt tijdens zijn studie onder andere ook te maken met het ontstaan van vroege trauma’s en het geboorteproces. Ik kijk er naar uit om de kennis van de pre- en perinatale psychologie te verbinden met de analytisch therapeut in opleiding. In mijn vrije tijd houd ik enorm van fotograferen, reizen, creatieve uitdagingen, hot yoga en chocola. Mijn favoriete plek is ergens midden in de buitenlucht, het liefst samen met mijn gezin genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

dr. H. van Erkelens

Herbert van Erkelens (Alkmaar, 1952) studeerde theoretische fysica en promoveerde op een kosmologisch onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna verliet hij dit vakgebied om zich te wijden aan de relatie tussen natuurkunde, dieptepsychologie en religie. Aan de Vrije Universiteit hield hij zich enige jaren bezig met de kernwapenproblematiek en de relatie tussen kwantumfysica en godsbeeld. Op aanraden van Marie-Louise von Franz verdiepte hij zich in de ongepubliceerde nalatenschap van Wolfgang Pauli. Deze beroemde theoretisch fysicus is de dromer uit Jungs Psychologie und Alchemie. Samen met de Jungiaanse analytica Eva Wertenschlag duidde Van Erkelens vele nog onbekende dromen van Pauli die als kernthema een nieuwe alchemie hebben. Beiden werkten tevens mee aan de tv-documentaires Passions of the Soul van regisseur Philip Engelen. Deze documentaires over de wereld van Jung werden in de herfst van 1991 door de IKON uitgezonden. Eind 1995 publiceerde Van Erkelens “Het spel van de wijsheid” dat nader op het werk van Jung, Pauli en Von Franz met betrekking tot synchroniciteit ingaat. In 2003 besloot hij het werk voort te zetten dat Jung en Von Franz op het gebied van getalarchetypen hadden verricht. Hij begon het werk van de kunstschilder Peter Birkhäuser en de getalarchetypen vijf tot en met acht te onderzoeken. De Maya-kalender en de graancirkels uit Zuid-Engeland inspireerden hem twee jaar later om tot en met het getalarchetype dertien te gaan. Over deze zoektocht schreef hij "De dertien tonen van de schepping" (2006) en "Modern Alchemy" (2007). Zijn interesse gaat momenteel uit naar de klimaat- en energiecrisis op aarde.

M.E. Geene MA

Hoofd Opleidingen, Lid van de WAR

Elke Geene is afgestudeerd aan het Jungiaans instituut en behaalde in maart 2014 haar Master of Arts. Zij kreeg voor haar MA thesis ‘De zin en de onzin van de vrije wil’ een ‘past with distinction’. Binnen haar praktijk voor de Analytische Therapie werkt zij ook als shifttrainer en coach. Naast het Jungiaans gedachtegoed inspireren de principes van de non-dualiteit haar.

E.M. van Geffen-Koudijzer MSc

Else van Geffen-Koudijzer (1959) heeft een achtergrond als pedagogisch medewerker en was jarenlang werkzaam als leerkracht in het speciaal onderwijs. Kinderen zijn een voorbeeld voor haar. Ze zijn puur en staan nog dichtbij hun eigen natuur. De opleiding tot Psychodynamisch Coach te Scherpenzeel heeft zij succesvol afgerond. Daarna is Else afgestudeerd als Analytisch Therapeut aan het Jungiaans Instituut en heeft haar master (MSc) in Psychosocial Health Science. De stap van onderwijs naar coaching en therapie voelt als een natuurlijk proces. Stilstaan is voor haar geen optie. Dat kan ook niet, want het leven zelf is altijd stromend, altijd onderweg. Haar praktijk is gevestigd in Nieuwegein voor individuele therapie en coaching. Tevens analyseert, adviseert en begeleidt zij bedrijven en scholen waar problemen zijn. Hiervoor heeft zij zich gespecialiseerd in het afnemen van het C.A.D.T.® persoonlijkheidsprofiel en het N.C.A.® organisatieprofiel.

drs. K. Haanappel

Karin Haanappel (1968) studeerde Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht. Zij studeerde af, in beide studierichtingen, op het leven en oeuvre van de Franse beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943). Al bijna 20 jaar draagt zij met groot enthousiasme de kunst- en cultuurgeschiedenis over in binnen- en buitenland. Haar specialisme ligt bij vrouwelijke kunstenaars: vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle. Naast docent is zij ook auteur van ‘Het Parijs van Isis’ (2010), ‘Herstory of Art’ (2012) en een biografie van Camille Claudel (2014).

A.G.M. Heijer-Donker MSc

Anne heeft aan het Jungiaans Instituut de opleidingen hypnotherapie, droomwerktherapie en Analytische Therapie gedaan. Sinds 1998 voert zij een praktijk aan huis. Ze ervaart het als een voorrecht haar cliënten te begeleiden op hun “binnenlandse” ontdekkingsreis. Door het schenken van oprechte aandacht merkt ze steeds weer hoe iemand zich bewust wordt van de eigen innerlijke wijsheid, schoonheid en kracht.

Myriam Hellings MSc

Myriam heeft een achtergrond in de gezondheidszorg, als verpleegkundige en als projectleider op het gebied van innovatie- en transitieprocessen. Ze specialiseerde zich in regionale samenwerking en in presentie en zingeving in de zorgrelatie. In 2016 studeerde zij af als analytisch therapeut op het onderzoek van mannelijke en vrouwelijke krachten in zichzelf en in de maatschappij. De Jungiaanse, symbolische manier van kijken is voor haar een voortdurende, onuitputtelijke inspiratiebron. Myriam werkt als therapeut in haar Nijmeegse praktijk Ithaka. Ithaka is het land van Odysseus, de mythologische held die na zijn verovering van Troje jarenlang de weg kwijt was. Na een beslissende wending keert hij terug op zijn eiland en herenigt zich met zijn vrouw. De thuiskomst van de held staat symbool voor ‘thuiskomen in jezelf’: je ware, natuurlijke zelf tot uitdrukking brengen, in verbondenheid met anderen.

D.A.J. Hofte MSc

Daniëlle Hofte (1970) heeft een achtergrond in de reguliere hulpverlening. Als maatschappelijk werker heeft zij al vroeg in haar carrière gespecialiseerd in hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld. Altijd op zoek naar de diepere lagen in de mens, is ze al snel bij het Jungiaans instituut uitgekomen. Daar studeerde ze in 2001 af als Jungiaans Filosofisch therapeut. Deze studie heeft zij 15 jaar later uitgebreid naar een diploma Analytisch Therapeut. In 2017 behaalde zij de Master of Science. Daniëlle heeft een eigen praktijk in Enschede waarbij zij mensen met diverse problemen helpt. Speciale aandacht gaat bij haar uit naar traumatische ervaringen al dan niet gepaard gaand met PTSS en (seksuele) identiteitsvraagstukken. Naast de dieptepsychologie laat ze zich inspireren door de Hermetisch Kabbalistische traditie.

drs. E.J.A. Horvers

Eileen Horvers behaalde de lesbevoegdheid voor maatschappijleer en studeerde af in de Pedagogische en Andragogische Wetenschappen te Nijmegen. Naar aanleiding van motivatieproblemen bij middelbare scholieren, kwamen vragen op als: “Wat is leren, hoe leren mensen en hoe vrij is de ‘vrije keus’?” Opvoeden tot zelfstandigheid werd het motto. Na negen jaar werkzaam geweest te zijn o.a. als docent peda/psycho, sociale vaardigheden en maatschappijleer, studeerde zij een aantal jaren Latijn, Grieks, Arabisch, antieke religies en archeologie. Tijdens deze studie gaf ze kunstgeschiedenis aan een privé- opleiding. Het lesmateriaal ontwikkelde ze zelf en illustreerde dit met dia’s, die ze op haar vele reizen in het Middellandse Zeegebied maakte. Tegelijkertijd werkte ze als free-lancedocent communicatie op het Centrum Vakopleiding voor Administratieve Beroepen te Nijmegen. Na vijf jaar allerlei trainingen in mondeling en schriftelijke communicatie verzorgd te hebben, ontwikkelde zij de cursus ‘Persoonlijke Effectiviteit op het werk’. Op basis van deze cursus heeft zij drie jaar zelfstandig gewerkt als incompany-trainer in de non-profit sector. Na anderhalf jaar onbetaald verlof besloot ze aan het Jungiaans instituut de opleiding tot Jungiaans Filosofisch Therapeut te gaan volgen. Door deze studie kwamen er antwoorden op haar vragen en zijn haar persoonlijke ontwikkeling, interesses en ervaringen geïntegreerd in het vakgebied van de archetypische psychologie. Kennis van de mythologie speelt hierin een belangrijke rol.

prof. dr. H.J. Houthoff

Lid van de raad van advies

HendrikJan Houthoff (HJ, Amsterdam 1943) is gehuwd, vader en grootvader. Hij studeerde geneeskunde en vervolgens een paar jaar wiskunde. Hij deed experimenteel onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen, kreeg een prijs voor zijn proefschrift en specialiseerde zich in de klinische en experimentele pathologie. Hij was als medisch specialist en hoogleraar verbonden aan de academische ziekenhuizen en medische faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. In 1989 verliet hij de universitaire wereld en werd ondernemer. Hij richtte in 1990 Kreatech Biotechnology op, een biotech bedrijf dat medische diagnostica ontwikkelde, produceerde en vermarktte, en momenteel onderdeel vormt van Leica Biosystems. In 2011 richtte hij LinXis Pharmaceuticals op, een biotech bedrijf dat een nieuw type geneesmiddelen ontwikkelt tegen kanker en chronische ontstekingen. Hendrik Jan is met tussenpozen actief geweest als consultant, interim manager en coach, en vanaf een vroeg stadium betrokken geweest bij de opleidingen van het Jungiaans instituut. Het psychisch en lichamelijk functioneren, de relaties daartussen en het ontstaan en herstel van balansverstoringen daarbij hebben zijn bijzondere interesse.

drs. M.Th. van Lieverloo

Ik ben Maria van Lieverloo en heb psychologie gestudeerd. Ik ben allerlei postdoctorale opleidingen gaan volgen om uiteindelijk die aanpak te kiezen die het meest bij mij aansloot. Sinds de 80-tiger jaren heb ik een eigen bureau voor therapie, coaching en training. Ik heb erg veel zin om voor deze opleiding de counseling vakken te doceren. Argentijnse tango is mijn grote passie, verder vertoef ik graag in de bergen: in de zomer om er te wandelen en in de winter om te skiën. Zo nu weten jullie een beetje wie ik ben.

M.M. van Mil MSc MSc

Mathilde van Mil: Mijn inspiratiebron voor mijn leven en werk is het Mysterie wat Leven heet. Vanuit mijn verpleegkundige achtergrond is nog altijd de uitspraak van Florence Nightingale mijn leidraad: ‘Verplegen is de mens helpen te Leven’: Coaching, intervisie en analytische therapie betekent mensen begeleiden in hun verschillende levensfasen met overgangsfasen, keerpunten, wendingen, pijn, verlies, belemmeringen en veranderingen en daardoor door een helingsproces gaan. Mijn bijzondere interesse in de dieptepsychologie heeft het proces van ouder worden. Hoe wordt je gezond en vitaal ouder? Wat betekent kwaliteit van Leven, vooral als er beperkingen ontstaan? Hoe gaan wij om met stervensprocessen en de dood. Vanuit dit perspectief coach ik ook hulpverleners en teams die zich sterk maken voor de bezieling in de zorg. Afgelopen jaren heb ik een Master Degree (MSc) in de verplegingswetenschappen behaald en mijn studie (MSc) in dieptepsychologie aan het Jungiaans instituut, Academie voor dieptepsychologie te Nijmegen afgerond.

prof. dr. Harry A.J. Rump MEd (1946-2021)

directeur, lid van de WAR

Harry Rump stond aan de wieg van de ontwikkeling van de analytische hypnotherapie in Nederland. Hij deed jarenlang onderzoek naar de dynamiek van de menselijke geest, die hij heeft uitgezet in een "model". Op basis van zijn kennis en de ontwikkeling van de Analytische Therapie, richt hij zich op het raakvlak tussen management en dieptepsychologie. Hij is de oprichter en directeur van het Jungiaans instituut - Rump Academie voor Dieptepsychologie in Nederland, en oprichter en directeur van JIM-training, coaching, consultancy. Het huidige Human Centred. Hij werkt als docent, Analytisch Therapeut en senior consultant. Hij is auteur van diverse boeken.

dr. S. Sevenhuijsen

Selma (1948) studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Aan diezelfde universiteit was zij gedurende twaalf jaar werkzaam als wetenschappelijk medewerker Politicologie en Vrouwenstudies. Van 1989 tot 2008 was zij hoogleraar aan de Sociale Faculteit van de Universiteit Utrecht, eerst in de Vrouwenstudies en later in de Zorgethiek. Tijdens een van haar reizen in het kader van haar hoogleraarschap kwam zij in aanraking met het labyrint, op een moment in haar leven dat de spirituele weg zich voor haar opende. In 2003 volgde zij in San Francisco en Chartres een opleiding tot labyrintwerker. Sindsdien verzorgt zij workshops over het labyrint als spirituele weg en als ruimte voor verbinding, vrede en verzoening. In 2008 publiceerde zij het boek ‘De glimlach van de sirene. Reis door het Etruskisch labyrint op zoek naar de Godin’. Met dit boek hoopt ze een leemte op te vullen in de geschiedenis van het labyrint en van het vrouwelijk Goddelijke Het werk aan dit boek opende ook haar ogen voor het sacrale landschap in Toscane en elders. Sinds 2006 leidt ze spirituele en culturele reizen naar het gebied rond Pitigliano in Zuid-Toscane. Zie verder: www.labyrintwerk.nl.

drs. J. Slavenburg

lid van de war, lid van de raad van advies

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg werd tijdens zijn studie gegrepen door de gnosis. Hij specialiseerde zich daarin en schreef er diverse boeken en artikelen over. Tegelijkertijd vond er een sterk innerlijke ontwikkeling plaats waardoor buitenkant en binnenkant van de gnosis steeds meer samen begonnen te vallen. Samen met Willem Glaudemans vertaalde hij de spectaculaire Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands. Nadien schreef en schrijft hij nog diverse boeken en artikelen over mystiek, esoterie en spirituele stromingen. Als docent is hij verbonden aan diverse opleidingen.

dr. Rico Sneller

Rico Sneller (1967) doceerde filosofie en ethiek aan de universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1998 cum laude op een dissertatie over Jacques Derrida en de negatieve theologie. Momenteel is hij vicepresident van de academische netwerkorganisatie APGC (https://ap-gc.net), een organisatie die zich inzet voor alternatieve benaderingen van mondiale urgenties (zoals geweld, ongelijkheid, strafwezen, gezondheid enz.). Verder is hij betrokken bij diverse projecten en verbanden rond filosofie en samenleving, zoals Mandeville Academy (een instituut voor hoogbegaafden ten Gouda), de Academische Kring Erasmus (een academische netwerkorganisatie), het Instituut voor Verdrongen Filosofie (dat aandacht vraagt voor vergeten denkers met een grote relevantie voor de psychiatrie), de Jungvereniging en Filosofie Oost West. Momenteel gaat zijn belangstelling vooral uit naar buitengewone bewustzijnstoestanden (waanzin, extase, slaap, dood e.d.) in relatie tot de filosofie en de wijsgerige kritiek op de Verlichting. Met Hans Gerding en Hein van Dongen publiceerde hij Wild Beasts of the Philosophical Desert. Philosophers on Telepathy and Other Exceptional Experiences (Cambridge Scholars 2014). Recent publiceerde hij Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Scholars 2020).

Gerdien van der Stoel MSc

Gerdien van der Stoel studeerde Humanistiek. Ze is in 2012 afgestudeerd aan het Jungiaans Instituut en behaalde in datzelfde jaar haar Master of Sciende. Sindsdien heeft zij haar eigen therapiepraktijk. In 2018 heeft zij de masterclass Trauma & Hypnose gevolgd. In haar praktijk komen vooral jonge mensen met ernstige trauma’s. Sinds 2015 werkt zij ook veel met een filmmaker in haar bedrijf Biografie in Beeld, waar zij processen van mensen letterlijk in beeld brengt.

drs. M. Tjioe

Marvin Tjioe (1976) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Utrecht in Utrecht. Hij is werkzaam in de openbare apotheek en het ziekenhuis als interim apotheker. Naast deze werkzaamheden geeft hij ondermeer les bij het SBA en is hij lead auditor apotheken. Hij was bestuurslid van de apothekersvereniging Nijmegen en zat in diverse adviescommissies voor de KNMP, de koepel organisatie van apothekers.

Mevr. K.L.A. Uleman

Ik ben Klara, operazangeres en Jungiaans Analytisch Therapeut. Tezamen maakt mij dat een Jungiaanse zangcoach. Ik heb mijn coachingspraktijk Free Circles / Express Yourself in Amsterdam en Noord-Brabant. Ook werk ik als trainer/ workshopgever bij o.a. de Baak, Lof-academy en VDS. Bij de Baak ben ik ook werkzaam als coach. Bedrijven waar ik workshops geef zijn o.a. Accenture, T-mobile, Delta Lloyd en Schiphol. Ik word geraakt door mensen die hun verhaal durven te vertellen, die zich kunnen uiten in gesprek, of zingend. Ik ervaar het als een privilege dit te faciliteren en hiervan getuige te mogen zijn.

drs. A.M.N. Verberne

Drs. A.M.N. Verberne MSc Toon Verberne (1964) Zijn vroegste interesses lagen in de verbinding tussen Geschiedenis en Levensbeschouwing. Hij behaalde de Eerste- en Tweedegraads docenten opleiding, studeerde af op het vakgebied Sociaal-Economische Geschiedenis aan de R.U.U. en was 20 jaar werkzaam als ondernemer. In 2014 Studeerde hij af na de vijfjarige opleiding aan het Jungiaans Instituut, en werkt sindsdien als Analytisch Therapeut, Coach en Trainer in organisaties. “Inspiratie komt naar me toe uit het leven, muziek, films, kunst en de natuur. Mijn huidige interesse gaat uit naar de diepere drijfveren in de verbinding tussen mens en organisatie.”

dr. M.A.M.T. Verhagen

Marc Verhagen is Maag-Darm-Leverarts. Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht heeft hij een promotieonderzoek verricht naar de peristaltiek van slokdarm, maag en dunne darm in het UMC Utrecht. Daarna is hij opgeleid tot Maag-Darm-Leverarts in het (toenmalige) Sophia Ziekenhuis in Zwolle en het UMC Utrecht. Sinds 2003 is hij werkzaam als Maag-Darm-Leverarts in het Diakonessenhuis Utrecht en Zeist, met als aandachtsgebied leverziekten. Binnen het ziekenhuis heeft hij tevens de rol van medisch manager MDL vervuld en is voorzitter geweest van de stafmaatschap in het ziekenhuis. Ook heeft hij zich ingespannen voor het tot stand komen van samenwerkingen van de Maag-Darm-Leverziekten met de verslavingszorg in de stad Utrecht en het UMC Utrecht. Per 1 maart 2017 is hij voorzitter van het bestuur Medische Staf. Daarnaast is hij voorzitter van de beroepsbelangencommissie en lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen.

dr. Theo Verheggen

algemeen directeur, lid van de war

Theo Verheggen (1972) is cultuurpsycholoog. Hij doceerde naast dat vak onder meer Geschiedenis van de Psychologie, Religie & Magie en Wetenschapsleer. In 2017 besloot hij de universiteit na bijna twee decennia te verlaten. Theo is bijzonder geïnteresseerd in de filosofie van Arthur Schopenhauer en geestverwanten, en in de psychologie van voor 1950. Voor zijn proefschrift bestudeerde hij de invloed van Schopenhauers werk op de sociologie van Émile Durkheim. Met Paul Voestermans publiceerde hij onder meer Culture as Embodiment (Wiley, 2013)

drs. E.L.A. Verhoeven-Smeets

Elly Verhoeven-Smeets is als medisch specialist werkzaam in haar eigen praktijk sinds 1992. Naast haar opleiding tot huisarts en psychiater heeft zij diverse aanvullende opleidingen gevolgd, zoals gestalttherapie, EMDR, groepspsychotherapie, symbooldrama, familieopstellingen en is ze geregistreerd humaan Bowentherapeut. Elly verzorgt voor diverse opleidingen het vakgebied psychopathologie.

drs. J. Vos Ph.D.

Ko Vos studeerde psychologie, sociologie en politicologie. Hij werkt als docent aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen en doceert de vakken psychologie, managementvaardigheden, organisatie en bedrijfsethiek. Daarnaast is hij werkzaam aan verschillende opleidingen waar hij trainingen en colleges verzorgt op het gebied van persoonlijke groei en relatietherapie, transpersoonlijke ontwikkeling, oosterse en westerse filosofie en droom proceswerk. Hij werkt als therapeut in het omgaan met levensvragen en relatieproblematiek. Ko schreef een dissertatie met als onderwerp Jung and Sunner, een vergelijkende studie tussen de inzichten van Jung en een Ethiopische filosofie.

drs. H.G.J.M. van der Weide

Herma van der Weide studeerde Nederlands in Utrecht en filosofie in Nijmegen. Ze werkte als docent en Jungiaans Filosofisch Therapeut in het voortgezet onderwijs, en daarnaast als literatuurdocent en therapeut voor volwassenen. Uit het werken met vrouwencirkels ontstond in 2005 de vrouwencirkel Hestia. Behalve aan het Jungiaans instituut, geeft zij momenteel ook literatuurcolleges aan HOVO Utrecht. Tevens levert zij bijdragen in leiderschapscursussen en veranderingstrajecten in organisaties.

I.M.E. Wimmers MSc

Net werkzaam in het bedrijfsleven, begon Iris Wimmers al vroeg ’de weg naar binnen’ en wel met de Tarotopleiding aan het Jungiaans Instituut. Na de Tarot ging ze zich meer verdiepen in het Jungiaanse gedachtengoed en volgde de opleiding tot Jungiaans Analytisch therapeut. Sinds 2004 is ze met veel plezier werkzaam als zelfstandig Analytisch therapeut en coach in haar praktijk in Heiloo. In 2012 heeft ze haar Master of Science gehaald

L.J. Wolters MSc MSc

Laurens Wolters is actief als Analytisch Therapeut, coach en docent aan het Jungiaans instituut. Op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in de dieptepsychologie en sindsdien verdiept hij zich in de ontwikkeling van psychotherapie en Analytische Therapie.