Jungiaans instituut

Docenten

prof. dr. Ko Achterberg RA

Lid van de WAR

Het leven is een zoektocht naar kennis. In volle nieuwsgierigheid heb ik mij gestort op universitaire en postuniversitaire opleidingen en daarna op het doen van onderzoek wat leidde tot een dissertatie en een hoogleraarschap Bestuurlijke Informatiekunde aan de Vrije Universiteit. Zoals iedereen voorspoed kent, hebben “dingen” meegezeten maar ook heb ik vervreemding en eenzaamheid ervaren. Toen, na weer iets wat me ogenschijnlijk overkwam ben ik me gaan afvragen hoe de werkelijkheid in elkaar steekt en welke principes aan de basis liggen van wat er in mijn leven gebeurt en hoe daar mee om te gaan. Dat leidde tot een nieuw soort zoektocht. Een zoektocht naar innerlijke groei die aan intellectuele ontwikkeling, aan begripsmatig werken voorbijgaat en door de ervaring heen naar fundamentele ontwikkelingen in het “Zijn” leidt. Het is een proces van, intussen, meer dan 20 jaar. Net als in het doen van wetenschappelijk onderzoek blijft het een continu proces van leren, van hard werken, tijd nemen, vallen en opstaan en doorgaan en geduld hebben. Het weten van, de ervaringen met het aangaan van zo’n proces wil ik delen. Vanuit een besef dat een deelervaring van de alomvattendheid van het universum nooit zou mogen leiden tot een verabsolutering en generalisering van een individuele waarheid.

Ingrid Baart MDaT

Ingrid Baart heeft een Master in Dance Therapy en is gespecialiseerd in Authentic Movement (Actieve Imaginatie in beweging). Haar specialisatie en Jungiaanse studies heeft ze gevolgd bij o.a. Jungian analyst Tina Stromsted, Ph.D., USA en prof. Helen Payne, UK. Als leertherapeut en supervisor is zij verbonden aan de Dans- en Bewegingstherapie opleiding Agape in België en ze is facilitator van vele bijscholingen en retraites Authentic Movement in binnen- en buitenland. Vanuit haar eigen praktijk in Deventer begeleidt zij anderen als danstherapeut en body-soul worker; een ambachtsvrouw en gids voor lichaam en ziel. Haar ervaring als dans- en yogadocent en het werken met dromen, visuele kunst en oosterse filosofie vormen hierbij een integraal onderdeel.

Maarten Belgers MD

Maarten is werkzaam bij IrisZorg als verslavingsarts. Daarnaast is hij als (hoofd)docent verbonden aan de opleiding voor verslavingsartsen in Nederland (MiAM), de landelijke opleiding verslavingspsychiatrie, de opleiding verpleegkundig specialist bij de HAN en de opleidingen tot GZ-psycholoog en Klinisch psycholoog bij RINO Zuid. Als promovendus is hij bij het NISPA aangesteld, zijn promotie richt zich op transcraniële magnetische stimulatie bij de behandeling van alcoholafhankelijkheid. Hij is bestuurslid van de Vereniging Verslavingsgeneeskunde Nederland.

dr. T. van den Berk

Tjeu van den Berk (1938) studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Hij promoveerde op een proefschrift over de Duitse theoloog Bonhoeffer en werkte tot voor kort aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Van hem verschenen bij Meinema: "Mystagogie. Inwijding in het symbolisch bewustzijn" (4e druk); "Het mysterie van de hersenstam. Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit" (3e druk); "Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie" (5e druk).

Willem Blokland

Willem Blokland (1958) is humanistisch raadsman in het UMC Utrecht. Daar is hij al lange tijd verbonden aan een aantal klinische en poliklinische afdelingen binnen het Cancer Center UMC Utrecht. Ook verzorgt hij colleges en lessen voor verpleegkundigen, studenten geneeskunde, artsen in opleidingen en medisch specialisten over thema’s als ‘Existentiële Coping & Transformatieve Dynamiek’ en ‘Verlies & Rouw’. Naast zijn werk in het UMC Utrecht heeft hij een eigen praktijk ‘Onder de Appelboom – begeleiding en scholing bij levensoriëntatie’ in Amersfoort. In 2005 studeerde hij af als Jungiaans Filosofisch Therapeut bij het Jungiaans Instituut in Nijmegen op het onderwerp: ‘Tegenvoeters & Evenknie. Over het mannelijk verlangen naar een vriend’.

Elke Buitenhuis Geene MA

Directeur

Elke Geene is afgestudeerd aan het Jungiaans instituut en behaalde in maart 2014 haar Master of Arts. Ze heeft sinds dien haar eigen praktijk en is inmiddels sinds 2015 verbonden aan het instituut als docent en later ook in de rol van hoofd opleiding. Sinds augustus 2022 is ze mededirecteur van het Jungiaans instituut. Naast het Jungiaans gedachtegoed, inspireren de principes van de non-dualiteit haar.

Sandra Duvnjak MSc

Hoofd Opleidingen a.i.

Na mijn commerciële opleiding heb ik voor diverse bedrijven ruim 15 jaar de wereld rondgereisd als internationaal sales professional. Gedurende mijn carrière raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de psychologie en de dynamiek van het bedrijfsproces. Psychologisch georiënteerde trainingen en opleidingen waren voortdurend een onderdeel van mijn persoonlijk ontwikkeling. In 2018 ben ik afgestudeerd als Analytisch Therapeut op het Jungiaans Instituut. Mijn Master of Science behaalde ik in 2019 met het scriptie onderzoek ‘De relevantie van pre- en perinatale ervaringen om tot geestelijke volwassenheid te komen’. Het onderzoek leidde tot een diepe interesse in de pre- en perinatale psychologie, wat zich tot op heden heeft voortgezet in voortdurend wetenschappelijk onderzoek en aanvullende projecten. Ook is de pre- en perinatale therapie als specifiek onderdeel in mijn praktijk geïntrigeerd. De analytische therapeut krijgt tijdens zijn studie onder andere ook te maken met het ontstaan van vroege trauma’s en het geboorteproces. Ik kijk er naar uit om de kennis van de pre- en perinatale psychologie te verbinden met de analytisch therapeut in opleiding. In mijn vrije tijd houd ik enorm van fotograferen, reizen, creatieve uitdagingen, hot yoga en chocola. Mijn favoriete plek is ergens midden in de buitenlucht, het liefst samen met mijn gezin genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Sandra werkt behalve als docent ook als hoofd opleidingen a.i. aan het Jungiaans instituut.

Maron M.A. Galama MSc

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het unieke en de kracht van de mensen om mij heen. Deze zien en aanmoedigen, het liefst zodanig dat anderen het ook gaan zien, dat was mijn doel. Helaas ontbraken mij hier vooralsnog de tools voor. Mijn afgeronde rechtenstudie aan de Universiteit Leiden (1997) gaf me een analytisch instrumentarium om ondernemingen te kunnen adviseren op het gebied van merken- en modellen (intellectuele eigendom). Dit heb ik 20 jaar gedaan. Gaandeweg kreeg mijn interesse voor de mens achter de uitvinding steeds meer de overhand. Zo kwam ik ook in aanraking met het Jungiaans Instituut en haar gedachtegoed. Hier leer ik na tarot tijdens mijn 5-jarige opleiding tot Analytisch Therapeut tools die mij als kind nog ontbraken. Ik word Reiki master in het Usui Shiki Ryoho systeem (2014) en begin in 2016 mijn eigen praktijk Mimosa voor Analytische Therapie en Reiki. Het jaar daarna rond ik mijn studie met de Master af. In 2018 richt ik samen met een zakenpartner op de High Tech Campus te Eindhoven Bluetivity op om het gedachtengoed middels coaching ook daar in die wereld te zetten. Ik vind het bijzonder om nu als leertherapeut studenten aan te moedigen in hun kracht te gaan staan en ze als docent uit te nodigen zich diverse tools eigen te maken. Werkelijke kracht komt niet uit ons hoofd, maar uit onze buik en ons hart. Het is Levenskunst ze succesvol te laten samenwerken.

A.G.M. Heijer-Donker MSc

Anne heeft aan het Jungiaans Instituut de opleidingen hypnotherapie, droomwerktherapie en Analytische Therapie gedaan. Sinds 1998 voert zij een praktijk aan huis. Ze ervaart het als een voorrecht haar cliënten te begeleiden op hun “binnenlandse” ontdekkingsreis. Door het schenken van oprechte aandacht merkt ze steeds weer hoe iemand zich bewust wordt van de eigen innerlijke wijsheid, schoonheid en kracht.

Myriam Hellings MSc

Myriam heeft een achtergrond in de gezondheidszorg, als verpleegkundige en als projectleider op het gebied van innovatie- en transitieprocessen. Ze specialiseerde zich in regionale samenwerking en in presentie en zingeving in de zorgrelatie. In 2016 studeerde zij af als analytisch therapeut op het onderzoek van mannelijke en vrouwelijke krachten in zichzelf en in de maatschappij. De Jungiaanse, symbolische manier van kijken is voor haar een voortdurende, onuitputtelijke inspiratiebron. Myriam werkt als therapeut in haar Nijmeegse praktijk Ithaka. Ithaka is het land van Odysseus, de mythologische held die na zijn verovering van Troje jarenlang de weg kwijt was. Na een beslissende wending keert hij terug op zijn eiland en herenigt zich met zijn vrouw. De thuiskomst van de held staat symbool voor ‘thuiskomen in jezelf’: je ware, natuurlijke zelf tot uitdrukking brengen, in verbondenheid met anderen.

prof. dr. H.J. Houthoff

Lid van de raad van advies

HendrikJan Houthoff (HJ, Amsterdam 1943) is gehuwd, vader en grootvader. Hij studeerde geneeskunde en vervolgens een paar jaar wiskunde. Hij deed experimenteel onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen, kreeg een prijs voor zijn proefschrift en specialiseerde zich in de klinische en experimentele pathologie. Hij was als medisch specialist en hoogleraar verbonden aan de academische ziekenhuizen en medische faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. In 1989 verliet hij de universitaire wereld en werd ondernemer. Hij richtte in 1990 Kreatech Biotechnology op, een biotech bedrijf dat medische diagnostica ontwikkelde, produceerde en vermarktte, en momenteel onderdeel vormt van Leica Biosystems. In 2011 richtte hij LinXis Pharmaceuticals op, een biotech bedrijf dat een nieuw type geneesmiddelen ontwikkelt tegen kanker en chronische ontstekingen. Hendrik Jan is met tussenpozen actief geweest als consultant, interim manager en coach, en vanaf een vroeg stadium betrokken geweest bij de opleidingen van het Jungiaans instituut. Het psychisch en lichamelijk functioneren, de relaties daartussen en het ontstaan en herstel van balansverstoringen daarbij hebben zijn bijzondere interesse.

Danka Hüsken-Smit

D.H. Hüsken-Smit, Danka Hüsken-Smit, geboren in ’s Heerenberg volgde de basisopleiding pedagogie tot kleuterleidster in Arnhem en Amsterdam. Daar kwam ze in aanraking met het gedachtegoed van Freud, Jung en Adler. Als beflogen amateur kunstenaar schildert ze – zonder het zich bewust te zijn – vaak in de veilige ruimte van de cirkel. Tijdens haar verdere ontwikkeling (o.a. als eigenaar van een Natuurvoedingswinkel) leert ze de werken van Jung en de mandala nader kennen en concludeert dat ze zelf daarmee met mensen wil gaan werken. Ze besluit de opleiding Genezend Tekenen van Lisa Borstlap in Zutphen te gaan volgen en studeert af op het onderwerp Mandala tot tekendocent en een jaar later tot tekentherapeut. Na het afronden van haar studie gaat ze aan de slag in diverse Centra in Amsterdam en omstreken als mandaladocent en geeft lezingen. In 1995 wordt haar eerste boek: De mandala als Helend beeld uitgegeven (uitgeverij Akasha) en er volgen er de jaren daarna nog twee van haar hand over Edelstenen en Numerologie. Door haar verhuizing naar Arnhem wordt ze in 1998 als mandaladocent/begeleidster in het Dominicanencentrum te Huissen gevraagd om mandalaweekeinden te geven; waar ze tot op heden zomer- en winterweken geeft. Er volgen nog meer boeken: Groot Mandala Basisboek, Werken met Chakra’s, Symbolen in de mandala, allemaal gestoeld op het werk van C.G. Jung, het Tibetaans Boeddhisme en haar Christelijke achtergrond. Verbinding is daarbij de tekening en het “magische” woord. Tekentaal en de mandala zitten zo diep in haar verankerd dat ze in 2011 besluit zelf een mandala instituut op te richten. In 2014 opent het Educatief Mandala Instituut haar deuren. Het is een driejarige vakopleiding, die zorgt voor persoonlijke ontwikkeling maar ook opleidt tot docent mandalatekenen in de diepste betekenis van het woord. Naast mandala komt Numerologie en Edelsteentherapie en lichaamswerk (Quantum T en Yoga) aan bod. Het EMI is erkend bij de Beroepsvereniging Tekentaal en geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister van het KTNO. Op 11 november 2021 vond de presentatie van haar laatste boek: Het Mandala Handboek (uitgeverij Van Warven – Kampen) in het Dominicanenklooster te Huissen plaats. Danka Hüsken verheugt zich erop haar bijdrage via Tekentaal & Mandalaprocessen door te geven en toe te treden in de gelederen van het Jungiaanse Instituut.

Mathilde M. van Mil MSC MSC

Mentor

Mathilde van Mil: Mijn inspiratiebron voor mijn leven en werk is het Mysterie wat Leven heet. Vanuit mijn verpleegkundige achtergrond is nog altijd de uitspraak van Florence Nightingale mijn leidraad: ‘Verplegen is de mens helpen te Leven’: Coaching, intervisie en analytische therapie betekent mensen begeleiden in hun verschillende levensfasen met overgangsfasen, keerpunten, wendingen, pijn, verlies, belemmeringen en veranderingen en daardoor door een helingsproces gaan. Mijn bijzondere interesse in de dieptepsychologie heeft het proces van ouder worden. Hoe wordt je gezond en vitaal ouder? Wat betekent kwaliteit van Leven, vooral als er beperkingen ontstaan? Hoe gaan wij om met stervensprocessen en de dood. Vanuit dit perspectief coach ik ook hulpverleners en teams die zich sterk maken voor de bezieling in de zorg. Afgelopen jaren heb ik een Master Degree (MSc) in de verplegingswetenschappen behaald en mijn studie (MSc) in dieptepsychologie aan het Jungiaans instituut, Academie voor dieptepsychologie te Nijmegen

Anne Pauen

Mijn diepste wezenskern is die van een kunstenaar. Filosoferen hoort bij mijn leven, inspiratie voelt als voeding, nadenken als vanzelfsprekend. Zo worden gedachten woorden. Creëren is ‘a way of life’, een scheppende levensenergie. Wie we ten diepste zijn en wat het daadwerkelijke doel van ons leven is, boeit mij al mijn hele leven. Mijn grootste leermeesters vond ik in de kennis en kunde van oude culturen, C.G. Jung voelt juist daarom als geestverwant. We hebben allemaal vragen over het grote raadsel van ons bestaan. Wie zijn we ten diepste als alle maskers vallen? Werken met dit thema wil ik toegankelijk maken voor de coachingswereld. Zelfkennis gaat verder dan onze eigenschappen, valkuilen of talenten te kennen. Zelfkennis gaat over onze wezenskern. Werken met het ‘slimme onbewuste’ heeft mij altijd gefascineerd. De antwoorden op al onze vragen zijn reeds aanwezig, we moeten wel op de juiste manier met het onbewuste communiceren. Om toegang tot dit bewustzijnsveld te krijgen, heb ik de coachingsmethode DE REIS VAN DE HELD op weg naar Zelfkennis® ontwikkeld. Het resultaat van mijn eigen reis.

drs. Cornelia Reimerink

Cornelia Reimerink studeerde klinische psychologie in Utrecht. Zij heeft als psycholoog in verschillende settings gewerkt. Uit belangstelling voor Jung is zij in 2001 de opleiding Jungiaans analytische therapie gaan volgen. Sinds 2004 heeft Cornelia een eigen therapeutische praktijk en geeft zij trainingen in organisaties. Als trainer houdt zij zich vooral bezig met persoonlijke ontwikkeling van mensen in het werk. Ook is zij als docent verbonden aan het Jungiaans Instituut

drs. J. Slavenburg

lid van de war, lid van de raad van advies

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg werd tijdens zijn studie gegrepen door de gnosis. Hij specialiseerde zich daarin en schreef er diverse boeken en artikelen over. Tegelijkertijd vond er een sterk innerlijke ontwikkeling plaats waardoor buitenkant en binnenkant van de gnosis steeds meer samen begonnen te vallen. Samen met Willem Glaudemans vertaalde hij de spectaculaire Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands. Nadien schreef en schrijft hij nog diverse boeken en artikelen over mystiek, esoterie en spirituele stromingen. Als docent is hij verbonden aan diverse opleidingen.

Joost A.C.M. Sliphorst MSc

Joseph (Joost) A.C.M. Sliphorst MSc Geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch (1962). Vader van twee studerende dochters. Mijn werken in loondienst heeft geleid tot een 16 jarige ‘corporate carrière’ in binnen- en buitenland. Sinds 2000 zelfstandig en na een inzicht in 2005 ‘op reis’ gegaan langs verschillende inzichten en verdiepende opleidingen. Sinds 2008 ben ik individuen en teams op een diepere laag gaan begeleiden als coach en inmiddels als therapeut. Ik heb mijn opleidingen gevolgd binnen de filosofische en psychologisch traditie van Carl Gustav Jung. Op mijn reis heb ik mijzelf laten meenemen in de stromingen van Wilhelm Reich, Eric Berne, Bert Hellinger, Stanislav Grof, Ken Wilber, James Hillman en Harry Rump. Mijn reis heeft mij ook aan de voordeur gebracht van de 4-jarige opleiding aan het Jungiaans Instituut. In 2021 heb ik deze opleiding met een Master afgesloten. Wat ik ten diepste doe? Met hart en ziel kijken, luisteren, voelen en ervaren. Ik ben getuige met mijzelf als mijn eigen instrument. Ik ben naast mijn dochters, en mijn werk ook gek op het mijzelf onttrekken aan de buitenwereld met mijn racefiets in de bergen, het luisteren naar (en maken van) muziek en Bourgondisch koken voor vrienden en vriendinnen.

dr. Rico Sneller

Rico Sneller (1967) doceerde filosofie en ethiek aan de universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1998 cum laude op een dissertatie over Jacques Derrida en de negatieve theologie. Momenteel is hij vicepresident van de academische netwerkorganisatie APGC (https://ap-gc.net), een organisatie die zich inzet voor alternatieve benaderingen van mondiale urgenties (zoals geweld, ongelijkheid, strafwezen, gezondheid enz.). Verder is hij betrokken bij diverse projecten en verbanden rond filosofie en samenleving, zoals Mandeville Academy (een instituut voor hoogbegaafden ten Gouda), de Academische Kring Erasmus (een academische netwerkorganisatie), het Instituut voor Verdrongen Filosofie (dat aandacht vraagt voor vergeten denkers met een grote relevantie voor de psychiatrie), de Jungvereniging en Filosofie Oost West. Momenteel gaat zijn belangstelling vooral uit naar buitengewone bewustzijnstoestanden (waanzin, extase, slaap, dood e.d.) in relatie tot de filosofie en de wijsgerige kritiek op de Verlichting. Met Hans Gerding en Hein van Dongen publiceerde hij Wild Beasts of the Philosophical Desert. Philosophers on Telepathy and Other Exceptional Experiences (Cambridge Scholars 2014). Recent publiceerde hij Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Scholars 2020).

Gerdien van der Stoel MSc

Gerdien van der Stoel studeerde Humanistiek. Ze is in 2012 afgestudeerd aan het Jungiaans Instituut en behaalde in datzelfde jaar haar Master of Sciende. Sindsdien heeft zij haar eigen therapiepraktijk. In 2018 heeft zij de masterclass Trauma & Hypnose gevolgd. In haar praktijk komen vooral jonge mensen met ernstige trauma’s. Sinds 2015 werkt zij ook veel met een filmmaker in haar bedrijf Biografie in Beeld, waar zij processen van mensen letterlijk in beeld brengt.

drs. M. Tjioe

Marvin Tjioe (1976) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Utrecht in Utrecht. Hij is werkzaam in de openbare apotheek en het ziekenhuis als interim apotheker. Naast deze werkzaamheden geeft hij ondermeer les bij het SBA en is hij lead auditor apotheken. Hij was bestuurslid van de apothekersvereniging Nijmegen en zat in diverse adviescommissies voor de KNMP, de koepel organisatie van apothekers.

Mevr. K.L.A. Uleman

Ik ben Klara, operazangeres en Jungiaans Analytisch Therapeut. Tezamen maakt mij dat een Jungiaanse zangcoach. Ik heb mijn coachingspraktijk Free Circles / Express Yourself in Amsterdam en Noord-Brabant. Ook werk ik als trainer/ workshopgever bij o.a. de Baak, Lof-academy en VDS. Bij de Baak ben ik ook werkzaam als coach. Bedrijven waar ik workshops geef zijn o.a. Accenture, T-mobile, Delta Lloyd en Schiphol. Ik word geraakt door mensen die hun verhaal durven te vertellen, die zich kunnen uiten in gesprek, of zingend. Ik ervaar het als een privilege dit te faciliteren en hiervan getuige te mogen zijn.

drs. A.M.N. Verberne MSc

Mentor

Drs. A.M.N. Verberne MSc Toon Verberne (1964) Zijn vroegste interesses lagen in de verbinding tussen Geschiedenis en Levensbeschouwing. Hij behaalde de Eerste- en Tweedegraads docenten opleiding, studeerde af op het vakgebied Sociaal-Economische Geschiedenis aan de R.U.U. en was 20 jaar werkzaam als ondernemer. In 2014 Studeerde hij af na de vijfjarige opleiding aan het Jungiaans Instituut, en werkt sindsdien als Analytisch Therapeut, Coach en Trainer in organisaties. “Inspiratie komt naar me toe uit het leven, muziek, films, kunst en de natuur. Mijn huidige interesse gaat uit naar de diepere drijfveren in de verbinding tussen mens en organisatie.”

dr. M.A.M.T. Verhagen

Marc Verhagen is Maag-Darm-Leverarts. Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht heeft hij een promotieonderzoek verricht naar de peristaltiek van slokdarm, maag en dunne darm in het UMC Utrecht. Daarna is hij opgeleid tot Maag-Darm-Leverarts in het (toenmalige) Sophia Ziekenhuis in Zwolle en het UMC Utrecht. Sinds 2003 is hij werkzaam als Maag-Darm-Leverarts in het Diakonessenhuis Utrecht en Zeist, met als aandachtsgebied leverziekten. Binnen het ziekenhuis heeft hij tevens de rol van medisch manager MDL vervuld en is voorzitter geweest van de stafmaatschap in het ziekenhuis. Ook heeft hij zich ingespannen voor het tot stand komen van samenwerkingen van de Maag-Darm-Leverziekten met de verslavingszorg in de stad Utrecht en het UMC Utrecht. Per 1 maart 2017 is hij voorzitter van het bestuur Medische Staf. Daarnaast is hij voorzitter van de beroepsbelangencommissie en lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen.

drs. E.L.A. Verhoeven-Smeets

Elly Verhoeven-Smeets is als medisch specialist werkzaam in haar eigen praktijk sinds 1992. Naast haar opleiding tot huisarts en psychiater heeft zij diverse aanvullende opleidingen gevolgd, zoals gestalttherapie, EMDR, groepspsychotherapie, symbooldrama, familieopstellingen en is ze geregistreerd humaan Bowentherapeut. Elly verzorgt voor diverse opleidingen het vakgebied psychopathologie.

Anna Verwaal RN/CLE

Anna Verwaal is Maternal-Child Health Nurse, UCLA Certified Lactation Educator, Conscious Conception and Birth Consultant, Primal Period & Childbirth Instructor en Birth Photographer. Na een lange carrière in de klinische verloskunde en in de gespecialiseerde thuiszorg in Los Angeles werd ze in 1994 lid van APPPAH, the Association for Pre and Perinatal Psychology & Health. Daar ontmoette ze de grondleggers Dr. Chamberlain, Dr. Thomas Verny, en Dr. William Emerson. Bij deze pioniers kon ze met alle vragen terecht waarvan ze de antwoorden al had gezien in haar praktijk. Sinds 2006 wordt Anna over de hele wereld gevraagd om haar inzichten te delen over de manier waarop pre, – en perinatale imprints, angsten of trauma’s onszelf, onze dierbaren en cliënten kunnen beïnvloeden.

drs. J. Vos Ph.D.

Mentor

Ko Vos studeerde psychologie, sociologie en politicologie. Hij werkt als docent aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen en doceert de vakken psychologie, managementvaardigheden, organisatie en bedrijfsethiek. Daarnaast is hij werkzaam aan verschillende opleidingen waar hij trainingen en colleges verzorgt op het gebied van persoonlijke groei en relatietherapie, transpersoonlijke ontwikkeling, oosterse en westerse filosofie en droom proceswerk. Hij werkt als therapeut in het omgaan met levensvragen en relatieproblematiek. Ko schreef een dissertatie met als onderwerp Jung and Sunner, een vergelijkende studie tussen de inzichten van Jung en een Ethiopische filosofie.

Iris M.E. Wimmers MSc

Net werkzaam in het bedrijfsleven, begon Iris Wimmers al vroeg ’de weg naar binnen’ en wel met de Tarotopleiding aan het Jungiaans Instituut. Na de Tarot ging ze zich meer verdiepen in het Jungiaanse gedachtengoed en volgde de opleiding tot Jungiaans Analytisch therapeut. Sinds 2004 is ze met veel plezier werkzaam als zelfstandig Analytisch therapeut en coach in haar praktijk in Heiloo. In 2012 heeft ze haar Master of Science gehaald

C.A. Wintels-Fivian MaDT BC-DMT

Christina Wintels-Fivian, geboren aan het meer van Zürich (Zwitserland), komt tijdens haar basisopleiding voor pedagogiek met het gedachtegoed van C.G. Jung in aanraking. Verdere verdiepende colleges in de V.S. in pedagogiek, psychologie en theologie verruimen haar horizon van verschillende levensbeschouwingen. Naast deze cognitieve wetenschappen verbreedt Christina haar kennis middels creatieve trainingen in dans-, beeldende- en muziek-expressie. Met de verhuizing naar Nederland (1996) voltooid Christina vervolgens de master in dans- en bewegingstherapie. Christina ontdekt dat zij naast gepassioneerde docente net zo graag als bewegings- en lichaamsgerichte psychotherapeute werkzaam is. Haar voorliefde gaat uit naar de doelgroepen aan de rand van onze samenleving, zoals mensen met complexe traumatische ervaringen, met autisme en/of jeugdigen, die amper kunnen presteren op school. De afgelopen 15 jaar heeft Christina zich voornamelijk bezig gehouden met het ontwikkelen, onderzoeken en uitdiepen van kennis van de non-verbale houding van de psychotherapeut en de zorg-professional. ‘Leven in Beweging’ is niet maar alleen het fundament van haar bedrijf, maar haar voortdurende zoektocht naar betekenis en zingeving. ‘Creëren’ en ‘vorm geven’ zijn de grondslag in Christina’s leven. Muziek maken, tekenen of boetseren, bergwandelen of skiën, koken of tuineren geven haar kleur, vrijheid en geluk. Hierin boeien haar de alomvattende en integrerende elementen van tegenpolen zoals analytische kennis (‘down-to-earth’) versus de symboliek van de kunsten, het geloof en de spiritualiteit. Christina is getrouwd en heeft twee volwassen dochters.

L.J. Wolters MSc MSc

Laurens Wolters is actief als Analytisch Therapeut, coach en docent aan het Jungiaans instituut. Op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in de dieptepsychologie en sindsdien verdiept hij zich in de ontwikkeling van psychotherapie en Analytische Therapie.