Jungiaans instituut

Werken met actieve verbeelding

In dit seminar wordt het vermogen om te zien van binnenuit manifest gemaakt. Het werkzame hiervan opent een weg naar kennen, welke minstens zo reëel is als kennis welke we via de zintuiglijke ervaring vergaren. Het orgaan waarmee actieve verbeelding mogelijk is, het innerlijk oog, is geen zintuiglijk instrument maar een werktuig dat archetypische beelden in hun werkzame kracht zichtbaar doet worden. De diepste bron in de mens wordt aangeduid als het Eeuwig Vrouwelijke, de bron van waaruit innerlijke ontwikkeling zich voltrekt.

In de toelichting tijdens dit seminar zal verwezen worden naar de oorspronkelijke Zarathustra (het oude Perzië), naar de Egyptische Hermes, naar Rumi, Bruno, Goethe, Corbin (en zijn Perzische leermeesters uit de twaalfde eeuw),naar Nietzsche en Jung (in hun diverse overeenstemmende  teksten) en naar Hillman (in diens Mundus Imaginalis).

Menig scheppende kunstenaar heeft getuigd van werkzame krachten van actieve verbeelding, zoals Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Dante, William Blake en anderen.

Mircea Eliade heeft in zijn werken verbanden gelegd tussen de oerthema’s van de mensheid, symbolen en de innerlijke evolutie van de mens welke via actieve verbeelding manifest kunnen worden. Zoals Wedergeboorte (van de tijd, het cyclische), het overstijgen van tegenstellingen (het herhalende van scheppingskrachten), de sluiers van ervaringen van zinloosheid en het ontsluieren daarvan.

Datum

14 nov 2021

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,00

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie
Aanmelden

Speaker

  • Drs. J. Vos
    Drs. J. Vos

    Ko Vos studeerde psychologie, sociologie en politicologie. Hij werkt als docent aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen en doceert de vakken psychologie, managementvaardigheden, organisatie en bedrijfsethiek. Daarnaast is hij werkzaam aan verschillende opleidingen waar hij trainingen en colleges verzorgt op het gebied van persoonlijke groei en relatietherapie, transpersoonlijke ontwikkeling, oosterse en westerse filosofie en droom proceswerk. Hij werkt als therapeut in het omgaan met levensvragen en relatieproblematiek.
    Ko schreef een dissertatie met als onderwerp Jung and Sunner, een vergelijkende studie tussen de inzichten van Jung en een Ethiopische filosofie.