Jungiaans instituut

Van de rode schoentjes tot Chocolat; een zoektocht naar passie

In het sprookje van ‘De rode schoentjes’ ontmoeten we een verweesd arm meisje die, van rode lapjes stof, schoentjes voor zichzelf gemaakt heeft. Deze schoentjes geven haar een diep gevoel van rijkdom en vreugde. Dan wordt zij geadopteerd door een rijke oude dame en deze oude vrouw gooit, samen met haar oude kleren, de rode schoenen in het vuur. Wanneer de oude vrouw het werk van de creatieve geest als afval beschouwt in plaats van iets waardevols, wordt het kind meer dan stil. Het meisje gaat zich aanpassen. En alles wat niet netjes en gepast is wordt verdrongen in de schaduw. Er ontstaat een honger in haar ziel die niet te stillen is. Voor de kerkdienst moet ze nieuwe zwarte schoenen kopen, maar bij de schoenmaker bemachtigt ze stiekem rode schoentjes. Deze schoentjes brengen haar echter in steeds grotere problemen en worden haar uiteindelijk noodlottig.

Wanneer een sprookje ogenschijnlijk slecht afloopt kunnen wij ons de vraag stellen: “hoe had het anders kunnen aflopen?” Of “hoe nu verder?” In dit seminar gaan we met deze vraag op reis. De weg leidt ondere andere langs het sprookje ‘het meisje zonder handen’ en eindigt met de film ‘Chocolat’. Deze verhalen vertonen thematisch vele parallelen met het sprookje ‘De rode schoentjes’. Of zoals de film verteld over de magische kracht van chocolade: “The mayas believe cacao was able to unlock hidden yearnings and reveal destinies”

Het gaat over het diepe conflict tussen het volgen van je eigen hart en het je moeten aanpassen aan de eisen van het collectief. Wat zijn jouw rode schoentjes en hoe kan je gehoor geven aan de roep van de ziel.

Datum

11 apr 2021
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€ 65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

  • Drs. Cornelia Reimerink
    Drs. Cornelia Reimerink

    Cornelia Reimerink studeerde klinische psychologie in Utrecht. Zij heeft als
    psycholoog in verschillende settings gewerkt. Uit belangstelling voor Jung is zij in 2001 de opleiding Jungiaans analytische therapie gaan volgen. Sinds 2004 heeft Cornelia een eigen therapeutische praktijk en geeft zij trainingen in organisaties. Als trainer houdt zij zich vooral bezig met persoonlijke ontwikkeling van mensen in het werk. Ook is zij als docent verbonden aan het Jungiaans Instituut.