Jungiaans instituut

Seminar ‘Lijden aan de pijn van de ziel’

Seminar: Lijden aan de pijn van de ziel en hoe men als gids daarin kan begeleiden

Vanuit inzichten van Jung in diens werken na de Tweede Wereldoorlog wordt er door hem op gewezen dat verinnerlijking onontkoombaar het religieuze oorspronkelijke (het numineuze) van de mens manifest doet worden. In zijn benaderingen, welke hij aanduidt als analytische therapie, brengt hij de beginselen van het alchemistische, van het archetypische, van het synchrone, als een meervoudige werking van de ziel tot uitdrukking. Het verstaan van Wedergeboorte is daarbij een essentie bij Jung. Innerlijke pijn draagt een noodzaak, veeleer dan oorzaak, in zich, gericht op het wordende.
In therapeutische begeleiding komt de therapeut menig keer bij een grens van het niet – meer – weten, daar er geen doctrine, programma of techniek het lijden aan de pijn van de ziel kan helen.        Wel kunnen genoemde krachtenvelden, zoals het alchemistische en het archetypische aangesproken worden. Hiertoe hebben onder andere Donald Kalsched (New England, Verenigde Staten), Roger Woolger en Darian Leader (Verenigd Koninkrijk) als Dieptebenadering vanuit Jungiaans perspectief richting gewezen.

Donald Kalsched beschrijft in zijn boeken hoe de innerlijke wereld van verwonding, de verwonde ziel, een werkzame heling kan verschaffen. Hij laat overeenstemming zien tussen de eigentijdse psychoanalytische benadering en die vanuit Jungiaans perspectief. Beeldtaal vanuit de tussenwereld  kan ingezet worden bij aanhechtingen, ondermijnende deelpersoonlijkheden en ontredderende beelden.

Paul Bisschop (Toronto) verwijst in één van zijn studies naar het door Jung toepasbaar gemaakte van het Dionysische bij Nietzsche welke als één van de onpersoonlijke krachten zich kan personifiëren.

Darian Leader (1965) wijst op het psychodynamische in het anders kijken naar aandoeningen van het depressieve en manische in zijn boeken Wat is waanzin?, Het nieuwe zwart en Manisch.

Gaarne wil ik deelnemers aan dit seminar een kijken vanuit de wereld van de ziel laten zien  waarin inzichten van Jung volop actueel blijken te zijn. En hoe (oud) studenten de ander tot gids kunnen zijn.

Datum

27 nov 2022
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

  • Drs. J. Vos
    Drs. J. Vos

    Ko Vos studeerde psychologie, sociologie en politicologie. Hij werkt als docent aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen en doceert de vakken psychologie, managementvaardigheden, organisatie en bedrijfsethiek. Daarnaast is hij werkzaam aan verschillende opleidingen waar hij trainingen en colleges verzorgt op het gebied van persoonlijke groei en relatietherapie, transpersoonlijke ontwikkeling, oosterse en westerse filosofie en droom proceswerk. Hij werkt als therapeut in het omgaan met levensvragen en relatieproblematiek.
    Ko schreef een dissertatie met als onderwerp Jung and Sunner, een vergelijkende studie tussen de inzichten van Jung en een Ethiopische filosofie.