Jungiaans instituut

Seminar De mythe van de mens, het archetypische verhaal en de beleving

De mythe van de mens
Het archetypische verhaal en de beleving

 

Seminar, door Gemma Denteneer

Vrij vertaald naar Jung is de persoonlijke mythe een zoektocht naar de wortels van het bestaan. Dit proces verloopt maar voor een klein deel via de maakbare en zichtbare wereld, waar we houvast hebben aan de (non)verbale taal en cognitie.

Groter is de impact van het onbewuste, waar de beeldentaal de boventoon voert. Via ‘de ander’, boeken, films, kunst, muziek, natuur, etc. kunnen we ons geraakt, geïnspireerd of geïrriteerd voelen. We kunnen dit leren zien als een (symbool)taal die ons iets te vertellen heeft, ons wijst op iets dat aandacht vraagt of iets raakt waarvan we ons nog niet bewust zijn.

Gemma raakte via haar eigen beelden gefascineerd door de vraag hoe de zeggingskracht van de beeldentaal te herkennen en te leren verstaan. Met algemene vormen van schone kunsten legt zij de relatie met theoretische concepten van het Jungiaanse gedachtegoed, het energetisch krachtenveld van Harry Rump en de 5 fasen van het individuatieproces van Tjeu van den Berk.

Ben jij nieuwsgierig hoe bovenstaande theorie zich kan vertalen in een praktisch handvat? Gemma laat tijdens dit seminar zien hoe zij bovenstaande integreert in haar werk als coach, analytisch therapeut en bij leiderschapsontwikkeling. Aan de hand daarvan krijg je via beelden, muziek en film een perspectief om naar jouw eigen mythe te kijken, of naar de manier waarop jij het gedachtegoed van de dieptepsychologie door kan geven in leven en werk.

Het seminar is informatief. Voorkennis is niet nodig.

Het is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het ‘wordingsproces’ van de mens. Zowel bij jezelf als bij de ander.

Voor diegenen die zelf met het verbeelden van de persoonlijke mythe ‘aan het werk willen’ geeft Gemma samen met Elke de Boer, docent Beeldende Kunsten, in het najaar een driedaagse workshop aan het Jungiaans Instituut, te Nijmegen. En wel op 4 en 18 november en op 9 december 2022.

Meer info over Gemma: Zie www.gemmadenteneer.nl

Noot: de derdejaars-studenten van 2022-2023, hebben vorig jaar online een groot gedeelte van dit seminar gevolgd in het curriculum. Goed om te weten ivm dubbelingen.

Datum

09 okt 2022
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

  • Gemma Denteneer MSc
    Gemma Denteneer MSc

    Gemma Denteneer(MSc), was na haar baan als psychologiedocente, trainer bij de toenmalige NMB Bank op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Sinds 1993 heeft zij haar eigen praktijk: Gemma Denteneer: creëer(t) perspectief. Tijdens haar opleiding tot analytisch therapeut bij het Jungiaans instituut te Nijmegen, heeft zij ervaren hoe vormen van schone kunsten resoneren met haar binnenwereld. Die beleving werd een inspiratiebron om door te geven in haar werk. Met een integrale aanpak als coach, analytisch therapeut en facilitator van leiderschapsontwikkeling, richt zij zich met name op de verbinding tussen binnen- en buitenwereld en tussen het individu en het collectief.
    Meer weten? Neem gerust een kijkje op: www.gemmadenteneer.nl