Jungiaans instituut

Seminar ‘Het mysterie van de hersenstam’ door Dr. Tjeu van den Berk

Over basisfuncties, psychosomatiek & spiritualiteit.

In zijn boek ‘Het mysterie van de hersenstam’ laat Tjeu van den Berk zien dat eeuwenoude levenswijsheden meer inzichtelijk en reëler worden wanneer we ze bezien vanuit de werking van ons meest archaïsche brein, de hersenstam, 500 miljoen jaren oud.

Als we die fysiologische basis van ons leven uit het oog verliezen, worden we schijnheilig en arrogant. Dan ontgaat ons de zin van alles. Ons verstand, gezeteld in de hersenschors, zo’n 70 miljoen jaren oud,  kan die zin wel blijven zoeken, maar steunend op eigen kracht, nooit vinden. Alleen onze instincten, gezeteld in de hersenstam, zouden die zin kunnen vinden, maar zij zullen die nooit bewust zoeken. Wijsheid is de onbewuste signalen van de hersenstam bewust weten te integreren in de hersenschors.

Dat wil onder meer zeggen dat we aandacht moeten hebben voor onze basisfuncties zoals: slapen en dromen, eten en drinken, vrijen en ademhalen. Daar ligt niet alleen de ingang voor een psychosomatisch gezond leven maar ook voor een (nieuwe vorm van) spiritueel leven. Vele levensbeschouwingen hebben dit steeds geweten en daadwerkelijk tot uitdrukking gebracht (het is feitelijk een zeer oude vorm van spiritualiteit); alleen de westerse mens ( inclusief het westerse christendom) heeft daar de laatste eeuwen grote moeite mee.

In een oorspronkelijke synthese brengt de auteur soms zeer uiteenlopende disciplines bijeen. Hij heeft een uitdagend maar ook een uitnodigend boek geschreven. Het staat centraal tijdens het seminar dat hij geeft.

 

Datum

08 jan 2023

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

 • Dr. Tjeu van den Berk
  Dr. Tjeu van den Berk

  Dr. Tjeu van den Berk
  Tjeu van den Berk (1938) studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen.
  Hij promoveerde op een proefschrift over de Duitse theoloog Bonhoeffer en werkte
  tot voor kort aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht.
  Van hem verschenen bij Meinema:
  Mystagogie. Inwijding in het symbolisch bewustzijn (4e druk).
  Het mysterie van de hersenstam. Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit (3de druk).
  Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie (5de druk).