Jungiaans instituut

Seminar: Beeldenstorm

— Over het lichaam en subjectiviteit —

In 2008 schreef ik een brochure ter gelegenheid van een lustrum van oud-studenten van de opleiding, getiteld ‘Beleving als basis’. Nu, zo’n 15 jaar later, heb ik dat eindelijk uitgewerkt tot een wetenschappelijk onderbouwd betoog met als voorlopige titel ‘Beeldenstorm. Over het lichaam en subjectiviteit’. Daarmee geef ik de dieptepsychologie en met name het Jungiaanse gedachtegoed een basis in de biologie van het lichaam, waarvan ik hoop en verwacht dat die voor iedereen, en dus niet alleen voor Jungianen of dieptepsychologen, acceptabel zal zijn. Dan ontstaat een situatie die te vergelijken met de wijze de waarop de academische psychologie zich theoretisch baseert op de neurowetenschappen.

 

Theoretisch draait het onderzoek om het begrip ‘subjectiviteit’. Dat dit niet iets ‘intrapsychisch’ is, maar berust op biologische eigenschappen van het lichaam. En ook, dat het niet gaat om wat je als mens allemaal meemaakt – de feiten –, maar om de vraag hoe je die feiten hebt beleefd en hoe ze liggen opgeslagen in je lichaamsgeheugen. Vanuit de praktijk van therapeutische begeleiding gaat het om de vraag hoe een proces van ‘heling’ zich afspeelt bij cliënten en wat er voor nodig is om cliënt zo’n proces in gang te laten zetten. Als je als therapeut beseft dat je ‘je eigen instrument’ bent, gaat het niet meer over de woorden die gewisseld worden en de conclusies die daaruit te trekken zijn, maar wordt begeleiding een creatief proces.

Datum

23 apr 2023

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

  • Prof. Dr. H.J. Houthoff
    Prof. Dr. H.J. Houthoff

    prof. dr. H.J. Houthoff
    LID VAN DE RAAD VAN ADVIES

    HendrikJan Houthoff (HJ, Amsterdam 1943) is gehuwd, vader en grootvader. Hij studeerde geneeskunde en vervolgens een paar jaar wiskunde. Hij deed experimenteel onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen, kreeg een prijs voor zijn proefschrift en specialiseerde zich in de klinische en experimentele pathologie. Hij was als medisch specialist en hoogleraar verbonden aan de academische ziekenhuizen en medische faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. In 1989 verliet hij de universitaire wereld en werd ondernemer. Hij richtte in 1990 Kreatech Biotechnology op, een biotech bedrijf dat medische diagnostica ontwikkelde, produceerde en vermarktte, en momenteel onderdeel vormt van Leica Biosystems. In 2011 richtte hij LinXis Pharmaceuticals op, een biotech bedrijf dat een nieuw type geneesmiddelen ontwikkelt tegen kanker en chronische ontstekingen. Hendrik Jan is met tussenpozen actief geweest als consultant, interim manager en coach, en vanaf een vroeg stadium betrokken geweest bij de opleidingen van het Jungiaans instituut. Het psychisch en lichamelijk functioneren, de relaties daartussen en het ontstaan en herstel van balansverstoringen daarbij hebben zijn bijzondere interesse.