Jungiaans instituut

Jungs Rode en Zwarten Boeken

Rond 1913 begon Carl Jung aan een uitgebreid en ingrijpend zelfonderzoek. Zijn reis naar binnen noemde hij zijn confrontatie met het onbewuste. De kern van zijn bevindingen schreef hij op in het beroemde Rode Boek, gemaakt tussen 1915 en 1930.  In het boek ontwikkelt hij zijn theorieën over de archetypen, het collectieve onbewuste en het proces van individuatie. Hiermee transformeerde hij de psychotherapie van een praktijk die zich bezighield met de behandeling van zieken tot een middel voor een hogere ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Jung beschouwde het Rode Boek als zijn belangrijkste werk maar tot 2009 was het boek niet voor een groot publiek beschikbaar. De publicatie ervan gaf een nieuwe draai aan de receptie van Jungs werk. Dat was nog meer het geval met het verschijnen van de Zwarte Boeken, in 2020. Deze collectie notitieboeken (1913-1917) zijn een onmisbare bron voor het beter begrijpen van het zowel het Rode Boek als de rest van Jungs oeuvre.

Dr. Tjeu van den Berk spreekt in deze bijeenkomst over de bijzondere inhoud en het onmiskenbare belang van beide publicaties. Het seminar is boeiend voor iedereen die geïnteresseerd is Jung of de dieptepsychologie in bredere zin. Voorkennis is niet vereist.

Prijs € 65,-.

* Noot voor derdejaarsstudenten: de bijeenkomst over het Rode Boek zit ook in het collegejaar 2021-2022. Pas dus even op voor onnodige dubbelingen.

Datum

23 jan 2022
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

 • Dr. Tjeu van den Berk
  Dr. Tjeu van den Berk

  Dr. Tjeu van den Berk
  Tjeu van den Berk (1938) studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen.
  Hij promoveerde op een proefschrift over de Duitse theoloog Bonhoeffer en werkte
  tot voor kort aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht.
  Van hem verschenen bij Meinema:
  Mystagogie. Inwijding in het symbolisch bewustzijn (4e druk).
  Het mysterie van de hersenstam. Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit (3de druk).
  Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie (5de druk).