Jungiaans instituut

Jung & Tolkien: De symboliek van “In de Ban van de Ring”

‘Zij kwamen in mijn geest op als “gegeven” dingen en terwijl zij kwamen, afzonderlijk, groeiden ook de verbindingen… toch had ik altijd het gevoel dat ik vastlegde wat er, ergens, al was; niet dat ik iets verzon.’ (J.R.R. Tolkien over de totstandkoming van zijn werk)

De trilogie “The Lord of the Rings” is door miljoenen mensen gelezen en onlangs uitgeroepen tot het beste boek van de twintigste eeuw. De verfilming heeft het boek helemaal tot een bestseller gemaakt en een breed publiek geconfronteerd met het archetypische verhaal. Vanuit Jungiaans oogpunt is “The Lord of the Rings” erg interessant, aangezien deze moderne mythe het individuatieproces van de mens uitbeeldt. Zelden heeft een verhaal zo’n grote impact gehad. De beelden vinden weerklank in ons onbewuste. We herkennen daarin onze eigen innerlijke tocht.

In de workshop zullen we uitgebreid stilstaan bij de weg van Frodo en van Aragorn. De reis van Frodo gaat onder meer over de ontwikkeling van het ego en de integratie van de schaduw. De weg die Aragorn te gaan heeft is die van het aanvaarden van zijn bestemming, het ware koningschap. Het thema van het kwaad, uitgedrukt in het symbool van de ring, is een ander facet waar uitgebreid naar gekeken zal worden. De verschillende personages worden immers met zowel het kwaad buiten als binnenin geconfronteerd; namelijk de werking van hun eigen schaduw. Dit wordt uitgedrukt in de aantrekkingskracht van de ring: de meesten zouden hem eigenlijk best zelf willen bezitten, maar moeten zich steeds bewust blijven van het grotere doel waaraan zij ondergeschikt zijn.

In de workshop word je meegenomen op een reis die voert langs vele filmbeelden uit Peter Jacksons “The Lord of the Rings”. Daarnaast zullen veel begrippen die Jung in zijn analytische psychologie heeft uiteengezet (schaduw, animus-anima, ego, Zelf, individuatie) de revue passeren. In die zin is deze workshop ook een goede en beeldende kennismaking met het werk van Jung. Waar Jung de theorieën levert, brengt Tolkien deze tot leven in een fantastische wereld.

Data: 16 en 17 oktober 2021
Tweedaagse workshop, €195,- inclusief lunches.

Datum

16 okt 2021

Tijd

10:00 - 17:00

Kosten

€195,00

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie
Aanmelden

Speaker

  • Drs. Cornelia Reimerink
    Drs. Cornelia Reimerink

    Cornelia Reimerink studeerde klinische psychologie in Utrecht. Zij heeft als
    psycholoog in verschillende settings gewerkt. Uit belangstelling voor Jung is zij in 2001 de opleiding Jungiaans analytische therapie gaan volgen. Sinds 2004 heeft Cornelia een eigen therapeutische praktijk en geeft zij trainingen in organisaties. Als trainer houdt zij zich vooral bezig met persoonlijke ontwikkeling van mensen in het werk. Ook was zij als docent verbonden aan het Jungiaans Instituut.