Jungiaans instituut

Jung – Kundalini – Therapie

Een praktische cursus voor therapeuten in de reguliere en complementaire zorg

 

 “Kundalini-energie is de grootste bron van creativiteit en bewustzijn. Kundalini stelt je in staat jezelf te zijn, één te worden met je ware aard en anderen te helpen hetzelfde te doen.”

Carl Gustav Jung, commentaar op Kundalini Yoga, pg. 20-88 uit Westers bewustzijn en Oosters inzicht.

Jung heeft in zijn boek Westers bewustzijn en Oosters inzicht de chakra-psychologie beschreven. Hij wijst in het boek op de noodzaak van het ontwaken van de Kundalini-energie in ieder mens.

Een krachtige techniek om jezelf te leren kennen

Kundalini is de naam van een godin die als een slang slaapt in je bekken. Door bewustzijnsoefeningen in je bekken kan ze ontwaken en opstijgen door verschillende energiegebieden naar je kruin. Voor Jung is deze weg er een om te komen tot hoger bewustzijn, en meer bepaald tot individuatie – de opgave van eenieder in zijn of haar leven.

Jung: “In het onbewuste zitten niet alleen maar verdrongen herinneringen maar ook heldere boodschappen, inzichten en inspiratie.” Het stimuleren van de Kundalini-energie kan leiden tot een fundamentele herwaardering van je bestaan. De juiste lichaamsgerichte oefeningen helpen je te leven vanuit spirituele afstemming, zodat je je eigen kern maar ook de ander beter kunt invoelen.

Het gaat er enerzijds om je eigen schaduwdelen te leren kennen (veelal via de ander), maar ook om de diepste grond van je bestaan te ervaren: je authentieke kern met zijn positieve krachten. In de Kundalini-yoga vindt Jung een manier om die opbouwende, spirituele kracht aan te spreken.

Een zinvolle toevoeging in de behandeling van cliënten

Gustav Jung beschrijft o.a. dat we als gemeenschap leven in het Anahata chakra, het gevoelsgebied van het hart. We zouden, zo schrijft hij, onze expressie van de keel moeten ontwikkelen alsmede het Ajna chakra. Zo kunnen we dieper waarnemen en deze ervaringen ook integreren in behandeling van de cliënt.

Leerdoelen van de cursus

Zelfbewustzijn, therapeutische praktijk en overdracht naar de cliënt door middel van lichaamsgerichte kundalini-oefeningen.

 1. Leren werken met de eigen Kundalini-energie aan de hand van concrete oefeningen.
 2. De overdracht naar de cliënt: oefeningen voor de heling en zelfbewustzijn van de cliënt.
 3. Het inbrengen van casussen om de eigen praktijk te verstevigen.

Therapeutisch werken wordt (weer/meer) een proces waarin je zelf gestimuleerd wordt door nieuwe ervaringen, en waarin je al doende opruimt wat belemmerend werkt voor je eigen energiesysteem en voor de overdracht naar je cliënt.

We oefenen in de module met:

Het werken met jezelf als instrument, en het leren kennen en gebruiken van je Kundalini- energie is niet pure mystiek. Het vraagt concrete lichaamsgerichte oefeningen. De Kundalini-energie kan doorbreken als je de verschillende bewustzijnsoefeningen doet. Ze helpt je om ook de ander dieper waar te nemen en je cliënt zelf te helpen met zijn of haar transformaties. Dat gaat dus niet alleen door te denken en vragen te stellen, maar vooral ook door invoelen en afstemmen, en door lichaams- zelfbewustzijnsoefeningen mee te geven.

De oefeningen die in de cursus worden aangereikt bestaan uit:

 • Kundalini-oefeningen voor zelfbewustzijn en spirituele ontplooiing
 • Concentratieoefeningen voor bewustzijnsverruiming en dieper zelfbeeld
 • Meditatie- en imaginatieoefeningen
 • Oefeningen die je met je cliënt kunt doen

Je wordt geacht om eigen casussen in te brengen.

Lesthema’s

In de volgende 8 lessen wordt jouw energie op ieder Kundalini-niveau omgevormd en verdiept:

 1. Introductie les, de therapeut als instrument en de overdracht naar anderen
 2. Basale lichaamsenergie: beweging en rust
 3. Creatieve energie: vertrouwen en verbinding
 4. Wilsenergie: wilskracht en innerlijke wil
 5. Gevoelsenergie: geven en ontvangen
 6. Expressie energie: uitspreken en terugtrekken
 7. Intuïtieve energie: denken en intuïtie
 8. Spirituele energie: eenheid

Tijdstip

8 keer, 2-wekelijks, op de woensdagmiddagen van 15.00-18.00 uur. Duur les: 2,5 uur. Start 2 februari 2022.
2 feb – 16 feb – 2 mrt – 16 mrt – 30 mrt – 13 april – 27 april – 11 mei 2022

De docent

Drs. Loucas van den Berg heeft 30 jaar praktijkervaring als psycholoog, historicus en spiritueel therapeut. Hij onderging de Analytische Therapie. Loucas is daarnaast schrijver en kunstenaar en geeft opleidingen en trainingen in binnen en buitenland. Zie ook: www.betereversievanjezelf.com en www.academievoorspiritualiteit.nl

Datum

02 feb 2022
Expired!

Tijd

15:00 - 18:00

Kosten

€600,00

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Aanmelden

Speaker

 • Drs. Loucas van den Berg
  Drs. Loucas van den Berg

  Drs. Loucas van den Berg heeft 30 jaar praktijkervaring als psycholoog, historicus en spiritueel therapeut. Hij onderging de Analytische Therapie. Loucas is daarnaast schrijver en kunstenaar en geeft opleidingen en trainingen in binnen en buitenland. Zie ook: www.betereversievanjezelf.com en www.academievoorspiritualiteit.nl