Jungiaans instituut

Jung – Kundalini – Therapie

Jung Kundalini therapie

Ontwikkelen Kundalini-energie voor eigen groei en praktische toepassing in een therapeutische situatie

Praktische informatie:

Data: woe. 05 en 19 oktober, 02, 16 en 23 november, 07 december 2022, 11 en 25  januari 2023
Tijden: van 13:30 uur tot ca. 16:00 uur
Docent:  Loucas van den Berg
Kosten: € 660,00

“Kundalini-energie is de grootste bron van creativiteit en bewustzijn. Kundalini stelt je in staat jezelf te zijn, éen te worden met je ware aard en anderen te helpen hetzelfde te doen.”

 

Jung heeft in zijn boek Westers bewustzijn en Oosters inzicht de chakra-psychologie beschreven. Hij wijst in het boek op de noodzaak van het ontwaken van de Kundalini-energie in ieder mens om tot hoger bewustzijn te komen. De opleiding bestaat uit het lezen van Carl Gustav Jung, commentaar op Kundalini Yoga 20-88 uit Westers bewustzijn en Oosters inzicht en oefenen met praktische tools voor spirituele groei, kundalini energie en de toepassing voor cliënten.

 

Een krachtige techniek om jezelf te leren kennen

Kundalini is de naam van een godin die als een slang slaapt in je bekken. Door bewustzijnsoefeningen in je bekken kan ze ontwaken en opstijgen door verschillende energiegebieden naar je kruin. Voor Jung is deze weg er een om te komen tot hoger bewustzijn, en meer bepaald tot individuatie – de opgave van eenieder in zijn of haar leven.
Jung: “In het onbewuste zitten niet alleen maar verdrongen herinneringen maar ook heldere boodschappen, inzichten en inspiratie.” Het stimuleren van de Kundalini-energie kan leiden tot een fundamentele herwaardering van je bestaan. De juiste lichaamsgerichte oefeningen helpen je te leven vanuit spirituele afstemming, zodat je je eigen kern maar ook de ander beter kunt invoelen.
Het gaat er enerzijds om je eigen schaduwdelen te leren kennen (veelal via de ander), maar ook om de diepste grond van je bestaan te ervaren: je authentieke kern met zijn positieve krachten. In de Kundalini-yoga vindt Jung een manier om die opbouwende, spirituele kracht aan te spreken.

Een zinvolle toevoeging in de behandeling van cliënten

Leerdoelen van de cursus

Zelfbewustzijn, therapeutische praktijk en overdracht naar de cliënt door middel van lichaamsgerichte kundalini-oefeningen.  

 1. Leren werken met de eigen kundalini-energie aan de hand van concrete oefeningen.
 2. De overdracht naar de cliënt: oefeningen voor de heling en zelfbewustzijn van de cliënt.
 3. Het inbrengen van casussen om de eigen praktijk te verstevigen.

Therapeutisch werken wordt (weer/meer) een proces waarin je zelf gestimuleerd wordt door nieuwe ervaringen, en waarin je al doende opruimt wat belemmerend werkt voor je eigen energiesysteem en voor de overdracht naar je cliënt.

We oefenen in de module met:

Het werken met jezelf als instrument, en het leren kennen en gebruiken van je kundalini- energie is niet pure mystiek. Het vraagt concrete lichaamsgerichte oefeningen. De kundalini-energie kan doorbreken als je de verschillende bewustzijnsoefeningen doet. Ze helpt je om ook de ander dieper waar te nemen en je cliënt zelf te helpen met zijn of haar transformaties. Dat gaat dus niet alleen door te denken en vragen te stellen, maar vooral ook door invoelen en afstemmen, en door lichaams- zelfbewustzijn oefeningen mee te geven.

De oefeningen die ik in de cursus worden aangereikt bestaan uit:

 • Kundalini oefeningen voor zelfbewustzijn en spirituele ontplooiing
 • Concentratieoefeningen voor bewustzijnsverruiming en dieper zelfbeeld
 • Meditatie- en imaginatieoefeningen
 • Oefeningen die je met je cliënt kunt doen

En verder word je geacht om eigen casussen in te brengen.

Lesthema’s

In de volgende 8 lessen word je energie op ieder kundalini-niveau omgevormd en verdiept:

 1. 05 okt. Introductie les, de therapeut als instrument en de overdracht naar anderen
 2. 19 okt. Basale lichaamsenergie: beweging en rust
 3. 02 nov. Creatieve energie: vertrouwen en verbinding
 4. 16 nov. Wilsenergie: wilskracht en innerlijke wil
 5. 23 nov. Gevoelsenergie: geven en ontvangen
 6. 07 dec. Expressie energie: uitspreken en terugtrekken
 7. 11 jan. Intuïtieve energie: denken en intuïtie
 8. 25 jan Spirituele energie: eenheid

Kosten, tijdstip

8 keer op de woensdagmiddagen. 13. 30 -16.00 Duur les: 2,5 uur.  Data 2022/2023:  5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 23 november, 7 december, 11 januari & 25 januari. Op het Jungiaanse Instituut Nijmegen.

Tarief: € 660,00

Drs. Loucas van den Berg heeft 30 jaar praktijkervaring als psycholoog, historicus en spiritueel therapeut. Hij onderging de Jungiaanse diepte analyse. Loucas is daarnaast schrijver en kunstenaar en geeft opleidingen en trainingen in binnen en buitenland. Hij schreef 4 boeken waaronder: De diepe Vreugde van Manifestatie, een lees – leer en wandelboek over Bezieling (Ankh Hermes 2004); Kandinsky en het opbloeien van de Vrije Geest. De visie, oefeningen en meditaties van een spirituele schilder (Ten Have 2010), De Helende Stem. Een nieuwe visie op de essentie, het gebruik en de toepassing van de helende kracht van trilling in de vorm van stem, geluid en muziek (Ank Hermes meerdere drukken 2001-2004)
De tuin ziet, een voorstelling en brochure over de poëzie van Guillaume Apollinaire en Odysseas Elytis de Griekse Nobelprijswinnaar voor literatuur. (2016)

Datum

05 okt 2022
Expired!

Tijd

13:30 - 16:00

Kosten

€660,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

 • Drs. Loucas van den Berg
  Drs. Loucas van den Berg

  Drs. Loucas van den Berg heeft 30 jaar praktijkervaring als psycholoog, historicus en spiritueel therapeut. Hij onderging de Analytische Therapie. Loucas is daarnaast schrijver en kunstenaar en geeft opleidingen en trainingen in binnen en buitenland. Zie ook: www.betereversievanjezelf.com en www.academievoorspiritualiteit.nl