Jungiaans instituut

Hermetische Wijsheid

De Hermetische wijsheid heeft haar wortels in het oude Egypte, maar werd immens populair in de Renaissance. Daar vormt zich een geheel nieuw mensbeeld. De mens, niet meer de zondaar die van nature ziek is (zoals de kerk dit leert), maar een groot wonder, de afglans van God zelve. Baanbrekend is de kring rond de ‘Medici. Marsilio Ficino, lijfarts van Cosimo de ‘Medici, en daarbij een groot filosoof, ontsloot voor het nageslacht eeuwenoude hermetische teksten in het Corpus Hermeticum. In alle eeuwen daarna inspireerde dat grote denkers, geleerden, staatslieden en vele anderen tot een ‘humanistische’ levensvisie.
Maar in die Renaissance gebeurde er nog meer. Een begaafde leerling van Ficino, Pico della Mirandola – die wellicht de mooiste humanistische reden in de mensheidsgeschiedenis schreef – verbond de hermetica met de mystieke kabbala. Joodse mystiek, gnostische wijsheid en hermetisme in de breedste zin des woord (inclusief astrologie, alchemie en magie) gingen een tijdloos huwelijk aan.
Pico was de leermeester van de kinderen van Lorenzo il Magnifico de ‘Medici. Deze grote kunstminnaar had in zijn huis ook de leergierige jongeling Michelangelo opgenomen. Hoe Michelangelo beïnvloed is door dit amalgaam van verborgen kennis is te zien in zijn weergaloze frescoschilderingen op het plafond van de Sixtijnse Kapel in het Roomse Vaticaan. Een onthullende geschiedenis!

Datum

25 apr 2021
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€ 65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie
Aanmelden

Speaker

  • Drs. Jacob Slavenburg

    Cultuurhistoricus Drs. Jacob Slavenburg werd tijdens zijn studie gegrepen door de gnosis.
    Hij specialiseerde zich daarin en schreef er diverse boeken en artikelen over. Tegelijkertijd vond er een sterk innerlijke ontwikkeling plaats waardoor buitenkant en binnenkant van de
    gnosis steeds meer samen begonnen te vallen. Samen met Willem Glaudemans vertaalde hij de spectaculaire Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands. Nadien schreef en schrijft hij nog diverse boeken en artikelen over mystiek, esoterie en spirituele stromingen. Als docent is hij verbonden aan diverse opleidingen.