Jungiaans instituut

De zwarte oermoeder

Oorspronkelijk werd Egypte aangeduid als Kemet, het ‘zwarte land’. Meestal wordt dit uitgelegd door te verwijzen naar het vruchtbare slib dat achterbleef op de oevers van de Nijl als deze overstroomd was, maar we moeten niet vergeten dat het ook een aanduiding was voor de huidskleur van de mensen die er woonden. Egypte is Afrika. Kemet is dus het land van de zwarte mensen. Aangezien het woord eindigt op ‘et’ is het een vrouwelijk woord. Het zwarte land, gedragen door de zwarte oermoeder, die haar wortels diep in Afrika heeft.

In dit seminar neem ik je mee in mijn onderzoek naar de zwarte oermoeder en laat je zien dat zij ook buiten Afrika bekend is. Een glimp vinden we terug in de Venus van Lespugue uit het paleolithicum, maar ook in de zwarte madonna uit de middeleeuwen. Ze kan zowel geabstraheerd als figuratief worden weergegeven. Aan de hand van symboliek, mythologie, archeologische vondsten, historische bronnen en dna onderzoek neem ik je mee op reis naar het collectieve onbewuste waar de zwarte oermoeder tot bewustzijn mag komen.

Meer informatie onderzoek: www.hetparijsvanisis.nl & www.ancientherstory.nl

Meer informatie spreker: www.karinhaanappel.nl

 

Datum

01 nov 2020
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,-
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

  • Drs. Karin Haanappel
    Drs. Karin Haanappel

    Drs. Karin Haanappel (1968) studeerde Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht. Zij studeerde af, in beide studierichtingen, op het leven en oeuvre van de Franse beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943). Al bijna 20 jaar draagt zij met groot enthousiasme de kunst- en cultuurgeschiedenis over in binnen- en buitenland. Haar specialisme ligt bij vrouwelijke kunstenaars: vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle. Naast docent is zij ook auteur van ‘Het Parijs van Isis’ (2010) en ‘Herstory of Art’ (2012). Op maandag 8 december 2014 is, ter gelegenheid van de 150e geboortedag van Camille Claudel , haar biografie verschenen.