Jungiaans instituut

De mythe van de mens

De mythe van de mens
Jouw persoonlijke beleving en verbeelding

Praktische informatie:

Data: vr. 04 en 18 november en 09 december 2022
Tijden: van 10:30 uur tot ca. 16:00 uur
Docenten:  Gemma Denteneer & Elke de Boer
Kosten: € 495,00

Een driedaagse workshop

Ieder mens leeft een eigen mythe. Dit gaat gepaard met een verlangen om je als mens te manifesteren vanuit een authentieke kracht. Jung verwoordt dit als een zoektocht naar de wortels van het bestaan. In onze huidige wereld is dit verlangen naar zelfverwerkelijking niet meer weg te denken; denk aan de hoeveelheid coaches, leiderschapstrajecten en het aantal boeken gericht op persoonlijke groei. Kortom; zelfreflectie en bewustzijnsontwikkeling zijn aan de orde van de dag.

En toch…Parcelus, een arts uit de 16e eeuw, vertelde ons al dat we de deugd niet kunnen overhandigen aan iemand die zijn of haar natuur wil volgen. Kierkegaard vult aan dat het moment van leren pas ontstaat wanneer je de betekenis van die leerstof zelf ervaren hebt.  “Al weet de hele wereld iets, maar ik heb het zelf niet ervaren,” schrijft Kierkegaard ergens, “dan heeft het geen enkele betekenis voor mij.” (Van den Berk, 2007, p 59)

In deze workshop gaan we theorie combineren met beleving en verbeelding.

We delen de mythe van de mens op in universele thema’s. Ieder thema leiden we in met een kort theoretisch kader. Hierbij maken we gebruik van het Jungiaans gedachtegoed, het energetisch krachtenveld van Harry Rump en de vijf levensfasen van Tjeu van den Berk. De theorie biedt enerzijds een context om te beleven en te ervaren, anderzijds is een theoretisch kader ook zinvol om belevingen en ervaringen begrijpelijk te maken.  Door middel van diverse oefeningen en opdrachten ga je contact maken met je onbewuste, zowel van binnenuit als ook via inspiratie van buitenaf die resoneert met het innerlijk. Dan volgt de uitdaging om dat wat leeft in je onbewuste, zichtbaar te maken op een manier die bij jou past.

We gebruiken daarvoor diverse werkvormen en materialen zoals klei, verf, krijt, schrijven, foto’s en muziek. Zo maken we gebruik van het creatieve proces, waarbij het expliciet niet over ‘kunst’ gaat: het is een veruiterlijking van dat wat leeft in jouw binnenwereld. Door te onderzoeken wat deze veruiterlijking voor effect heeft op jouwzelf, draagt het bij aan bewustwording en kun je ontdekken wat via jou geleefd wil worden.

Zo ontstaat gedurende drie dagen in een tastbare vorm meer zicht op jouw mythe op dit moment. Hierdoor wordt  de rode draad steeds herkenbaarder. Dit is een voortschrijdend proces dat ook na deze dagen verder zal gaan.

Je hebt voor deze workshop geen inhoudelijke voorkennis nodig en ondanks dat we werken met jouw verbeeldings – en creatiekracht benadrukken we nogmaals dat je zelf geen kunstenaar hoeft te zijn. Het accent ligt op jouw individuele traject. Het werken in of met de groep is hieraan ondergeschikt

De workshop is voor eenieder die geïnteresseerd is in het wordingsproces van de mens. Zowel bij jezelf als bij de ander. We vragen een nieuwsgierige houding zodat je via het hoofd, hart en beleving kunt gaan ontdekken hoe jouw mythe zich wil manifesteren in beeldentaal.

En dan met een knipoog terug naar Kierkegaard: ‘Wat je niet beleefd hebt kun je niet doorgeven’. Wij hopen  dat jij geïnspireerd raakt om wellicht vanuit een doorleefd perspectief dit mooie gedachtegoed door te geven in leven en werk, als therapeut, coach, leidinggevende; gewoon als mens.

Door: Gemma Denteneer en Elke de Boer

Meer weten: neem contact op met Gemma Denteneer; www.gemmadenteneer.nl

 

Tijdens de drie dagen komen de volgende thema’s aan bod.

Dag 1: vrijdag 04-11-2022 Van kindertijd tot identiteit; een biografisch perspectief.
Wat houdt jou bezig op dit moment?
Zicht op de rode draad van het individuatieproces.
Werken met beeldentaal.
Het ontstaan van de dualiteit tijdens de kindertijd.
Ontstaan van de persona.
Hoe blijf jij staande in de wereld?

Dag 2 : vrijdag 18-11-2022  Via ik en de ander, naar het andere deel in jezelf.
Bewustwording van het leven achter het masker.
De werking van het projectiemechanisme en de schaduw.
Wat mag gezien, wat mag niet gezien worden?
Welke verborgen delen in mezelf mogen of ‘willen’ meer zichtbaar worden?
Integratie van de tegendelen.
Zo binnen – zo buiten: een onlosmakelijke verbinding. 

Dag 3: vrijdag 09-12-2022 De strijd van de moderne mens
Bewustzijn op het schaduwwerk, vanwaar de onrust?
De inkeer, het innerlijk schouwen.
De kloktijd en la durée: een tweede tijdsdimensie.
Als het mannelijke en het vrouwelijke verenigen.
De uitkeer: Wat wil zich ontvouwen vanuit mijn innerlijk?
Jouw mythe verbeeld: waar alles samenkomt.

Datum

04 nov 2022
Expired!

Tijd

10:30 - 16:00

Kosten

€495,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie
Aanmelden

Speakers

 • Elke de Boer
  Elke de Boer

  Sinds haar opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan Academie Minerva is Elke de Boer werkzaam als zelfstandige in de creatieve sector.
  Binnen deze wereld past ze haar kennis toe op meerdere vlakken. Enerzijds werkt ze als kunstenares en vormgever vanuit haar autonome praktijk en in opdracht, anderzijds is ze werkzaam in de kunsteducatie binnen verschillende culturele instanties: Het Groninger Museum, Museum Dr888, KunstPunt en KleinKunstig. Door samen te kijken naar kunst prikkelt ze creativiteit en verbeelding en daagt ze eenieder uit om een eigen vertaalslag te maken.

 • Gemma Denteneer MSc
  Gemma Denteneer MSc

  Gemma Denteneer(MSc), was na haar baan als psychologiedocente, trainer bij de toenmalige NMB Bank op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Sinds 1993 heeft zij haar eigen praktijk: Gemma Denteneer: creëer(t) perspectief. Tijdens haar opleiding tot analytisch therapeut bij het Jungiaans instituut te Nijmegen, heeft zij ervaren hoe vormen van schone kunsten resoneren met haar binnenwereld. Die beleving werd een inspiratiebron om door te geven in haar werk. Met een integrale aanpak als coach, analytisch therapeut en facilitator van leiderschapsontwikkeling, richt zij zich met name op de verbinding tussen binnen- en buitenwereld en tussen het individu en het collectief.
  Meer weten? Neem gerust een kijkje op: www.gemmadenteneer.nl