Jungiaans instituut

Carl du Prel, Meester van het Onbewuste

De Duitse filosoof Carl du Prel (1839-1899) vormt de vergeten maar cruciale verbinding tussen Schopenhauer enerzijds, en Freud en Jung anderzijds. Hij vertaalde Schopenhauers leer van de blinde levenswil in een uiterst subtiele filosofie van het onbewuste. Dit onbewuste, aldus Du Prel, is misschien onbewust bezien vanuit ons waakbewustzijn; vanuit zichzelf bezien is het juist bewust. Zaak is alleen, aan de bewustzijns-drempel voorbij te komen. De diepe slaap en de somnambule staat (‘hypnose’), zo stelt hij, brengen ons in een toestand waarin dit eventueel mogelijk is. Ze wijzen op een dieper bewustzijn, dat op cruciale momenten in een mensenleven tussenbeide kan komen. Dit diepere bewustzijn heeft implicaties voor ons denken over ethiek of ons voortbestaan na de dood.

De filosofie van Du Prel opent tal van deuren. Ze kan een licht werpen op even uiteenlopende als raadselachtige fenomenen als intuïtie, inspiratie, voorschouw, helderziendheid, buitenlichamelijke gewaarwording of creativiteit. Bovendien plaatst ze mysterieuze zaken als dubbelgangerschap of contact met overledenen in een ander daglicht.

Studie van het werk van Du Prel is niet alleen onmisbaar voor wie Jung beter wil begrijpen. Ze is al even onmisbaar voor wie een wijsgerig raamwerk aangereikt wil krijgen waarbinnen ‘buitengewone ervaringen’ kunnen worden verwoord. Zonder zo’n wijsgerig raamwerk blijven beschouwingen over buitengewone ervaringen kwetsbaar en komen ze al gauw willekeurig over.

Rico Sneller (1967) gaat op dit seminar in op leven en werk van Carl du Prel. Hij zal dit vruchtbaar proberen te maken voor iedereen die zich niet wil verkijken op de menselijke psyche. Tevens zal hij bruggen slaan naar wereldliteratuur en poëzie, ter illustratie van de soms duizelingwekkende inzichten van Du Prel.

Datum

06 feb 2022
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€65,00
Jungiaans instituut

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

  • Dr. Rico Sneller
    Dr. Rico Sneller

    Rico Sneller (1967) doceerde filosofie en ethiek aan de universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1998 cum laude op een dissertatie over Jacques Derrida en de negatieve theologie. Momenteel is hij vicepresident van de academische netwerkorganisatie APGC (https://ap-gc.net), een organisatie die zich inzet voor alternatieve benaderingen van mondiale urgenties (zoals geweld, ongelijkheid, strafwezen, gezondheid enz.). Verder is hij betrokken bij diverse projecten en verbanden rond filosofie en samenleving, zoals Mandeville Academy (een instituut voor hoogbegaafden ten Gouda), de Academische Kring Erasmus (een academische netwerkorganisatie), het Instituut voor Verdrongen Filosofie (dat aandacht vraagt voor vergeten denkers met een grote relevantie voor de psychiatrie), de Jungvereniging en Filosofie Oost West. Momenteel gaat zijn belangstelling vooral uit naar buitengewone bewustzijnstoestanden (waanzin, extase, slaap, dood e.d.) in relatie tot de filosofie en de wijsgerige kritiek op de Verlichting. Met Hans Gerding en Hein van Dongen publiceerde hij Wild Beasts of the Philosophical Desert. Philosophers on Telepathy and Other Exceptional Experiences (Cambridge Scholars 2014). Recent publiceerde hij Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Scholars 2020).