Jungiaans instituut

Boekpresentatie Selma Sevenhuijsen “De Sirene en het Volto Santo”

Al twintig jaar doet Selma Sevenhuijsen onderzoek naar de betekenis  van de dubbelstaartige meermin op kerken in Italië en op Etruskische tempels en grafmonumenten. Zij ontdekte dat de Sirene in de Etruskische cultuur symbool was van de Moedergodin, bewaakster van tijd en gids voor de ziel door verschillende levens heen. Zij is een bijna tijdloos symbool, dat later is ingevoegd in de symbolentaal op middeleeuwse kerkjes en kathedralen. De christelijke betekenis van de Sirene kent een van haar hoogtepunten in de stad Lucca. Ze zit daar niet alleen op de twee grote kerken in de stad, maar ook – in zevental – op het gouden borstschild van het Volto Santo, het kruis met Christus dat de stad tot een van de meest beroemde pelgrimsoorden van Italië heeft gemaakt. Het was voor Selma aanleiding tot het schrijven van een vervolgboek, waarin zij haar lezers meeneemt langs een serie kerkjes in de provincie Lucca, op zoek naar de geheimen van de Sirene en het Volto Santo.  In dit boek laat zij zien hoezeer hun symboliek geworteld is in de oude religies, en in de traditie van Jezus en Maria Magdalena die stamt uit de eerste tempel in Jeruzalem. Veel draait om de betekenis van de ‘wedergeboorte in de geest’, die in de antieke religies gold als een wedergeboorte uit de Kosmische Moeder. Het was een fase in een zevenvoudig spiritueel pad, dat uiteindelijk kan leiden tot verlichting. Het boek laat zien hoe het streven naar eenheid is verbeeld op de kerkjes en kerken rond en in Lucca, die voor een belangrijk deel werden gebouwd en gehoed door de Tempeliers en aan hen verwante architecten en kunstenaars, vaak op initiatief van Matilde van Canossa.   Het boek sluit af met een hoofdstuk over de eigentijdse betekenis van de band tussen Christus en de Sirene, gericht op een herwaardering van het vrouwelijke in de religie en op de noodzaak voor ‘zorg voor de aarde’, waarvan de Sirene het embleem is.

 

De bijeenkomst zal duren van 11.00 tot 16.00. Na een inleiding op het boek door de auteur, zullen drie experts commentaar geven op het werk, met ieder tijd voor vragen en discussie.

– Karin Haanappel, vanuit het perspectief van de Herstory van de kunst

– Mathilde van Mil levert commentaar vanuit diepte-psychologisch perspectief

– Margo Kistemaker zal vanuit de Inca-spiritualiteit ingaan op Selma’s voorstel voor een 7-voudige ‘Weg van de Sirene’.

 

De dag wordt afgesloten met de presentatie en het spelen van het door Selma ontworpen kaartspel ‘De terugkeer van de Sirene’.
Je kunt het boek ‘De Sirene en het Volto Santo; Reis door de provincie Lucca op zoek naar hun geheimen’, tijdens de presentatie aanschaffen voor  €29,00.
Je kunt ook nu al bestellen door een mail te sturen aan selma@selmasevenhuijsen.nl, onder vermelding van je naam, adres en telefoonnummer.

Datum

13 nov 2022

Tijd

11:00 - 16:00

Kosten

€15,00

Locatie

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10, 6538 GX Nijmegen
Categorie

Organisator

Jungiaans instituut
Telefoon
+31 (0)24 344 00 84
Email
info@jungiaansinstituut.nl
Aanmelden

Speaker

  • Dr. Selma Sevenhuijsen
    Dr. Selma Sevenhuijsen

    Selma Sevenhuijsen studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Aan diezelfde universiteit was zij gedurende twaalf jaar werkzaam als wetenschappelijk medewerker Politicologie en Vrouwenstudies. Van 1989 tot 2010 was zij hoogleraar aan de Sociale Faculteit van de Universiteit Utrecht, eerst in de Vrouwenstudies en later in de Zorgethiek. Sinds 2005 werkt zij als zelfstandig onderzoeker, schrijver en spiritueel werker. Selma werkt onder meer met het labyrint als symbool voor de levensweg, en leidt spirituele en culturele reizen door Italië. Zij is als gastdocent verbonden aan het Jungiaans Instituut. Haar boek ‘Vrouw aan de hemelpoort’ bouwt voort op de boeken ‘De glimlach van de sirene. Reis door het Etruskisch labyrint op zoek naar de Godin’ (2008), en ‘Koningin van het Vaticaan. Reis in het voetspoor van Mathilda van Canossa (2014). Zie verder: www.selmasevenhuijsen.nl.